Thursday, November 6, 2008

Καμία έκπληξη από Tρισέ- Στο 3,25% μείωσε τα επιτόκια

Καμία έκπληξη από Tρισέ- Στο 3,25% μείωσε τα επιτόκια

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,25% από 3,75% προηγουμένως προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έκανε λίγο νωρίτερα την έκπληξη και προέβη σε μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων στη 10ετή πορεία της, «κόβοντας» το επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% ως τον Απρίλιο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προηγούμενες μέρες η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «τεχνική ύφεση», ενώ για το 2009 αναμένεται μηδενική ανάπτυξη.

Πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, αίσθηση είχαν προκαλέσει τα σχόλια αναλυτή της Citigroup που έκανε λόγο για μείωση των επιτοκίων κατά 1%. Σε report του ο διεθνής οίκος ανέφερε ότι την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι προοπτικές της οικονομίας είναι τόσο δυσοίωνες, δεν αποκλείεται μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100 μονάδες βάσης. Ο ίδιος σημείωνε ωστόσο ότι αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες μόνο, όπως και έγινε, αυτό θα σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογη κίνηση και το Δεκέμβριο.

«Γενναία» μείωση 150 μονάδων βάσης από τη BoE

Σε «γενναία» μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3% από 4,5% προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση μόλις κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέας «δραστικής» μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές που επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε ακόμη και μηδενικό επιτόκιο στη Βρετανία καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η χώρα «βυθίζεται» στην ύφεση. Η μεταποιητική δραστηριότητα καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ, οι τιμές κατοικιών έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991 και οι εμπορικές τράπεζες αρνούνται να περάσουν τις μειώσεις των επιτοκίων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.



Απροσδόκητη μείωση επιτοκίων στην Ελβετία

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ελβετικού φράγκου κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% από 2,5% προηγουμένως, προχώρησε η Swiss National Bank σε μη έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ήταν για το Δεκέμβριο. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι σημερινές συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν την Swiss National Bank στην εν λόγω απόφαση.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί περισσότερο και αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην Ελβετία τα επόμενα τρίμηνα. Τέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης για το 2009.

REPORTER.GR

No comments:

Share |