Thursday, November 6, 2008

Στη "γραμμή Βγενόπουλου" οι νέες ρυθμίσεις για στήριξη των τραπεζών

Στη "γραμμή Βγενόπουλου" οι νέες ρυθμίσεις για στήριξη των τραπεζών


Υιοθετώντας σε γενικές γραμμές τις απόψεις Βγενόπουλου, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες που δεν πληρούν τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ παράλληλα βάζει "στενό κορσέ" σ’εκείνες που θα ενισχυθούν με κρατικό χρήμα. Πέραν των άλλων δεσμευτικών όρων, θα ελέγχει ανά μήνα τις χορηγήσεις τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαια που πήραν από το Δημόσιο διοχετεύονται με ανταγωνιστικούς όρους (χαμηλά επιτόκια) στην αγορά- πρωτίστως σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τον έλεγχο θα ασκεί ειδικό εποπτικό συμβούλιο υπό την προεδρία του υπουργου Οικονομίας, στο οποίο θα μετέχουν ο Διοικητής της ΤτΕ και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα ΔΣ των ενισχυόμενων τραπεζών. Βασική αρμοδιότητα του συμβουλίου θα είναι η παρακολούθηση των εκταμιεύσεων δανείων.

Σχετική διάταξη προστίθεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η ρευστότητα που θα δοθεί στις τράπεζες με την έκδοση ειδικών ομολόγων έως 8 δισ. ευρώ, προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων με ανταγωνιστικούς όρους.

Με άλλη διάταξη ορίζεται πλαφόν (στο ύψος των αμοιβών του Διοικητή της ΤτΕ) για τις συνολικές αποδοχές των στελεχών των τραπεζών που υπάγονται στο σχέδιο.
Όπως είπε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης

-Για τις τράπεζες που δεν έχουν ικανοποιητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, προκειμένου να εγκριθεί η συμμετοχή τους και στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου.

- Το Δημόσιο θα πάρει προνομιούχες μετοχές με απόδοση 10% και θα εκπροσωπείται στο ΔΣ της τράπεζας. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου θα έχει δικαίωμα βέτο στον καθορισμό των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών της, καθώς και στην πολιτική διανομής μερισμάτων. Με προσθήκη που κατατέθηκε σήμερα, επεκτείνεται το δικαίωμα βέτο και στις τράπεζες που έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση με ΑΜΚ, αλλά θα ζητήσουν να ενισχυθούν με ρευστότητα.

- Οι αποδοχές των ανωτάτων στελεχών (Προέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Γενικών και Αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών) δεν θα ξεπερνούν το σύνολο των αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως μπόνους καταργούνται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου.

- Η ενισχυθείσα τράπεζα δεν θα μπορεί να διανέμει στους μετόχους της πάνω από 35% των συνολικών κερδών της.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά στην παροχή των εγγυήσεων του Δημοσίου για τη σύναψη μεσομακροπρόθεσμων δανείων από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα, ποσού έως 15 δις. ευρώ. Στόχος είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα στην ελληνική οικονομία για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η εφαρμογή και αυτού του σκέλους θα εποπτεύεται από το Συμβούλιο Εποπτείας.

SOFOKLEOUSIN.GR

No comments:

Share |