Thursday, November 6, 2008

BOCY: Κέρδη €375 εκ. το 9μηνο

BOCY: Κέρδη €375 εκ. το 9μηνο


Κέρδη €375 εκ. πέτυχε η Τρ. Κύπρου το πρώτο εννιάμηνο του 2008 έναντι €369 εκ. πέρσι, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1%. Η διατήρηση και αύξηση των κερδών προήλθε από την αύξηση που σημείωσαν τα καθαρά έσοδα από τόκους (3% ή €23 εκ.), από τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες (7% ή €9 εκ.) και από την αύξηση στα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος (54% ή €18 εκ.). Στην αύξηση της κερδοφορίας συνέβαλε, επίσης, η συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες (-€11 εκ.) και η αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες (+€8 εκ.). Η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο κερδών €540 εκ. για ολόκληρο το έτος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και την αναμενόμενη κερδοφορία για ολόκληρο το έτος, αποφάσισε σήμερα την καταβολή προμερίσματος €0,15 κατά μετοχή.

Έσοδα

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της BOCY ανήλθαν σε €578 εκ. από €555 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους του α’ εννιαμήνου 2008 επηρεάζονται από την υιοθέτηση του ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2008, τα έσοδα από τόκους του Συγκροτήματος στην Κύπρο επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση κατά 0,5% (διαφορά μεταξύ επιτοκίου λίρας Κύπρου 4,5% και βασικού επιτοκίου Ευρώ 4%) στο επιτόκιο αναφοράς τιμολόγησης των δανείων που μετατράπηκαν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2007, από λίρες Κύπρου σε ευρώ.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο 2008 διαμορφώθηκε σε 2,52% σε σχέση με 2,68% για το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο διαμορφώθηκε σε 2,28% για το γ’ τρίμηνο 2008 σε σχέση με 2,50% για το β’ τρίμηνο του 2008 και 2,19% για το α’ τρίμηνο του 2008 ως αποτέλεσμα τόσο της σχετικά μεγαλύτερης αύξησης των στεγαστικών δανείων, τα οποία φέρουν μικρότερη ψαλίδα κέρδους λόγω του μειωμένου κινδύνου τους σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς, όσο και του αυξημένου ανταγωνισμού στα δάνεια και καταθέσεις. Σημειώνεται ότι το β’ τρίμηνο 2008 το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο επηρεάστηκε θετικά από την αυξημένη είσπραξη καθυστερημένων δανείων.

Το Συγκρότημα στοχεύει στην αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων στις νέες αγορές με σημαντικά υψηλότερα περιθώρια κέρδους τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση του συνολικού καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου του Συγκροτήματος.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €154 εκ., σημειώνοντας αύξηση 7%. Τα έσοδα από διαπραγμάτευση συναλλάγματος παρουσίασαν αύξηση 54% και ανήλθαν σε €51 εκ. από €33 εκ. το εννιάμηνο του 2007.

Τα συνολικά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες παρουσίασαν ετήσια αύξηση 18% και έφτασαν τα €48 εκ.

Αξιοσημείωτη είναι η κερδοφορία των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα όπου τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2008 ανήλθαν σε €73 εκ.

Οι εργασίες του Συγκροτήματος στη Ρωσία και Ρουμανία συνεισέφεραν θετικά στα κέρδη. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2008 ανήλθαν σε €0,9 εκ. στη Ρωσία και €2,7 εκ. στη Ρουμανία.

Έξοδα

Τα συνολικά έξοδα για το α’ εννιάμηνο 2008 διαμορφώθηκαν σε €376 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7%. Το κόστος προσωπικού ανήλθε σε €234 εκ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10%, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους που αφορά την ανάπτυξη των εργασιών στην Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με το δείκτη κόστος προς έσοδα για το εννιάμηνο 2008 να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (43,9%), παρά τις σημαντικές επενδύσεις για περαιτέρω επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα, αλλά και τα έξοδα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Προβλέψεις επισφαλών χρεωστών

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων για το εννιάμηνο 2008 ανήλθε σε €40 εκ. και αντιπροσωπεύει 0,3% (2007: 0,3%) των συνολικών δανείων, αντικατοπτρίζοντας τόσο τη βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βελτιώθηκε σε 3,4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 από 4,3% στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 και 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 24,4% από 28,4% το πρώτο εννιάμηνο του 2007.

Οικονομικά μεγέθη

Σημαντική απόδοση σημείωσαν και τα οικονομικά μεγέθη του Συγκροτήματος. Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €23,42 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%. Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος αυξήθηκε κατά 15% και ανήλθε σε €27,13 δισ.

Διατηρήθηκε η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 86,3%.

Προοπτικές

Όπως σημειώνει η BOCY, η χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία άρχισε πέρυσι αλλά εντάθηκε σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες, βρίσκει το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου αποτελεσματικά θωρακισμένο. «Το Συγκρότημα δεν είναι εκτεθειμένο σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου και παράλληλα έχει περιορισμένη εξάρτηση από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (11%). Παράλληλα, 80% του ενεργητικού του Συγκροτήματος χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών», αναφέρεται.

Αναφορικά με τη αναμενόμενη κερδοφορία του Συγκροτήματος για το έτος 2008, με βάση τα μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματά του, τις ενδείξεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους, τις ενέργειες του Συγκροτήματος για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων και τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές όπου δραστηριοποιείται, αναμένεται ότι τα κέρδη για το έτος 2008 δεν θα είναι ουσιαστικά διαφοροποιημένα από το στόχο των €540 εκ.

«Η επιλεκτική ανάπτυξη των εργασιών του Συγκροτήματος στις νέες αγορές ακολουθώντας συνετή πιστοδοτική πολιτική αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην κερδοφορία και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στα επόμενα έτη τόσο από πλευράς ανάπτυξης του όγκου εργασιών, όσο και κερδοφορίας. Η εξαγορά της Ρωσικής Uniastrum Bank αποτελεί σημαντικότατο βήμα για το Συγκρότημα με εξαιρετικές προοπτικές για την κερδοφορία του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εξαιρετική γεωγραφική και κατά τομέα διασπορά των εργασιών του», τονίζει η τράπεζα.

Στρατηγική ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της BOCY Θεόδωρος Αριστοδήμου δήλωσε ότι «τα πολύ καλά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το εννιάμηνο, η διατήρηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και της αποτελεσματικότητας του Συγκροτήματος σε ψηλά επίπεδα, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στις νέες αγορές, επιβεβαίωσαν την ορθότητα της στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθεί.

Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε ότι «ακολουθήσαμε μια συνετή πολιτική δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και ταχύτερη εξυπηρέτηση και στην καλλιέργεια της σχέσης με τους πελάτες, που αποτελεί το πιο ισχυρό στοιχείο του Συγκροτήματος, ενώ, παράλληλα, εστιάσαμε στη σωστή διαχείριση των κινδύνων. Η συνεχής αυτή πολιτική είναι που μας δίνει σήμερα τα εφόδια της ισχυρής ρευστότητας, της δυνατής κεφαλαιακής βάσης και της ισορροπημένης κερδοφορίας με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, έτσι ώστε να βγούμε πιο ισχυροί στο τέλος της κρίσης».


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |