Thursday, November 6, 2008

Προς μείωση επιτοκίων EKT, ΒοΕ

Προς μείωση επιτοκίων EKT, ΒοΕ


Ετοιμες να προχωρήσουν σε μια γενναία μείωση του κόστους δανεισμού είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) σήμερα, εν μέσω ενδείξεων ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ θα μειώσουν τα επιτόκιά τους κατά 50 μονάδες βάσης, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.

O διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων, ενώ και το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters δήλωσε βέβαιο για την εν λόγω κίνηση.

Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,25%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει μια μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Στη Βρετανία, τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν στο 4% από 4,5%.

Σε μείωση των επιτοκίων τους προέβησαν την περασμένη εβδομάδα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ ενδεχομένως να ετοιμάζεται για μια σειρά μειώσεων στα επιτόκιά της. Το μόνο ερώτημα είναι για πόσο διάστημα μπορούν να κάνουν ανάλογες κινήσεις δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση για πρώτη φορά στη δεκαετή ιστορία της.

Σημειώνεται ότι η ΒοΕ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 14.00' ώρα Ελλάδος, ενώ η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της στις 14.45' ώρα Ελλάδας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |