Sunday, December 27, 2009

Ευκαιρίες για χρυσά κέρδη

Ευκαιρίες για χρυσά κέρδη

Το timing στην αγορά συναλλάγµατος είναι το παν. Με τις κεντρικές τράπεζες να προετοιµάζουν τα σχέδια εξόδου από τα µέτρα στήριξης, καθώς οι οικονοµίες σιγά σιγά µπαίνουν σε τροχιά ανάκαµψης, το µεγάλο ζητούµενο είναι ποια θα είναι τα νοµίσµατα-χρηµατοδότες για το carry trade του 2010. Η στρατηγική του να δανείζεσαι σε νόµισµα χαµηλού επιτοκίου και να τοποθετείς τη ρευστότητα αυτή σε νόµισµα ή αξίες υψηλότερων αποδόσεων θα συνεχιστεί και τον επόµενο χρόνο. Οι επιλογές για τα νοµίσµατα-χρηµατοδότες είναι περιορισµένες. Περιλαµβάνουν το γεν, το δολάριο, τη στερλίνα και το ελβετικό φράγκο. Τα νοµίσµατα που θα µπορούσαν να προσελκύσουν ρευστότητα λόγω των συγκριτικά υψηλότερων επιτοκίων τους είναι περισσότερα, ανάµεσά τους η νορβηγική κορόνα και το δολάριο Αυστραλίας, καθώς και άλλα νοµίσµατα αναδυόµενων οικονοµιών.

Πολλοί επενδυτές εκµεταλλεύτηκαν τα σχεδόν µηδενικά επιτόκια του δολαρίου, δανειζόµενοι µεγάλα ποσά για να χρηµατοδοτήσουν τα λεγόµενα carry trades. Για όσο διάστηµα η ισοτιµία του δολαρίου παραµένει σχετικά σταθερή, η τακτική αποφέρει ελκυστικές αποδόσεις. Και για όσο διάστηµα οι αρχές των ΗΠΑ διατηρούν τη νοµισµατική πολιτική χαλαρή, µε αποτέλεσµα τα πραγµατικά επιτόκια να έχουν αρνητικό πρόσηµο, το δολάριο θα συνεχίσει να προσφέρεται ως νόµισµα-χρηµατοδότης. Πολλοί εκτιµούν ότι την επόµενη χρονιά τον πρώτο ρόλο θα διεκδικήσει και η στερλίνα λόγω των χαµηλών επιτοκίων στη Βρετανία. Το αγαπηµένο νόµισµα της αγοράς συναλλάγµατος για τη χρηµατοδότηση των carry trades µέχρι το 2007 ήταν το γεν της Ιαπωνίας. Η τακτική αυτή άλλαξε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς όταν το κόστος δανεισµού για τρίµηνη διάρκεια σε δολάρια έπεσε σε χαµηλότερα επίπεδα από ό,τι στο γεν, εξέλιξη που έκανε το αµερικανικό νόµισµα το φαβορί για χρηµατοδότηση των carry trades.

Τα νοµίσµατα που χρησιµοποιούνται για τη χρηµατοδότηση των carry trades κατά κανόνα εξασθενούν, ενώ η χρηµατιστηριακή τους αγορά συνήθως ενισχύεται καθώς µεγαλώνει η όρεξη για ρίσκο. Η αρνητική σχέση της ισοτιµίας του δολαρίου έναντι καλαθιού νοµισµάτων µε το χρηµατιστηριακό δείκτη S&P500 υπήρξε δυνατή φέτος. Η σχέση της ισοτιµίας δολαρίου-γεν µε το δείκτη S&P500 εξασθένησε από τον Σεπτέµβριο και µετά, από το 70% στο 30%, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι η αγορά εγκαταλείπει το γεν ως νόµισµα-χρηµατοδότη. Στο βαθµό που θα κυριαρχήσουν στο ρόλο αυτό το 2010, το δολάριο και η στερλίνα θα δεχτούν πιέσεις στην αγορά συναλλάγµατος. Η ύφεση που ταλαιπωρεί την οικονοµία της Βρετανίας θα αναγκάσει τις αρχές να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαµηλά επίπεδα, γύρω στο 0,50%. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα είναι µάλλον οι τελευταίες που θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους και κατά συνέπεια τα νοµίσµατά τους προσφέρονται για δανεισµό και χρηµατοδότηση τοποθετήσεων σε άλλες αξίες υψηλότερων αποδόσεων. Ένα καλό σηµάδι ότι ένα νόµισµα έχει αρχίσει να χρησιµοποιείται για το σκοπό αυτό είναι η ενίσχυση της αρνητικής του συσχέτισης µε το δείκτη S&P500.

Οσο για τα νοµίσµατα που πιθανότατα θα προσελκύσουν ρευστότητα, τους αποδέκτες των carry trades, οι επιδιδόµενοι στο σπορ δείχνουν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η Αυστραλία ήταν η πρώτη από τις χώρες του G7 που αύξησε το κόστος χρήµατος φέτος. Η κεντρική της τράπεζα προέβη σε τρεις αυξήσεις, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3,75%, το υψηλότερο στις ανεπτυγµένες οικονοµίες. Το επιτόκιο της Νέας Ζηλανδίας βρίσκεται στο 2,5% και όπως αφήνει να εννοηθεί η κεντρική της τράπεζα, θα αυξηθεί περαιτέρω. Από τις αναδυόµενες οικονοµίες το ρεάλ της Βραζιλίας, που έχει ενισχυθεί 31% έναντι του δολαρίου, πληρώνει 8,75%.

Νωρίς ακόµα για το τέλος του bear market στο δολάριο
 
Η πρόσφατη ανάκαµψη του δολαρίου µετά τη θετική έκπληξη από το µέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ προβληµάτισε αρκετούς παίκτες µε µεγάλες θέσεις short στο αµερικανικό νόµισµα και προκάλεσε κλείσιµο θέσεων µε αγορές δολαρίων. Η ισοτιµία του έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου ενισχύθηκε σε υψηλό δυόµισι µηνών. Στην αγορά συζητείται επίσης το ότι η αρνητική συσχέτιση του δολαρίου µε το χρηµατιστηριακό δείκτη S&P500 έχει αρχίσει να κάνει νερά. Μήπως τέλειωσε η µακρά τσουλήθρα του δολαρίου;

H χρησιµοποίηση του δολαρίου ως νόµισµα-χρηµατοδότη στα carry trades φέτος πίεσε την ισοτιµία του, µε τις απώλειές του έναντι καλαθιού νοµισµάτων να φτάνουν το 7%. Παρά την πρόσφατη ενδυνάµωσή του όµως, πολλοί αναλυτές αµφιβάλλουν αν έφτασε το τέλος της πτωτικής πορείας του δολαρίου. Εκτιµούν ότι η ανάκαµψή του θα είναι βραχύβια και ότι θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του χρηµατοδότη στα carry trades.

Τα θετικά στοιχεία από το µέτωπο της ανεργίας µπορεί να φέρουν πιο κοντά µια αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Ωστόσο, ακόµη και αν αρχίσει να αυξάνει τα παρεµβατικά της επιτόκια, το κόστος χρήµατος στις ΗΠΑ θα αργήσει να φτάσει σε επίπεδα του 5,0%. Επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Credit Suisse δεν βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων σύντοµα στο δολάριο, όχι νωρίτερα από το τελευταίο τρίµηνο του 2010.

Πέρα από τα επιτόκια υπάρχει και το θέµα της µείωσης των δολαριακών συναλλαγµατικών αποθεµάτων από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν µεγάλη έκθεση στο αµερικανικό νόµισµα. Η προσαρµογή αυτή σηµαίνει πωλήσεις δολαρίων και θα συγκρατήσει την ανάκαµψη της ισοτιµίας του.

capital.gr

No comments:

Share |