Wednesday, July 27, 2011

Πουλάει το ποσοστό της στη Rosneft η ρωσική κυβέρνηση


Πουλάει το ποσοστό της στη Rosneft η ρωσική κυβέρνηση


Η Ρωσία σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστό 15% στην πετρελαϊκή OAO Rosneft τον επόμενο χρόνο, στην μεγαλύτερη πώληση κρατικού assets στην ιστορία της χώρας.

Η κυβέρνηση θα δημοπρατήσει το ποσοστό συμμετοχής της σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πώλησης κρατικών assets και θέλει να βρει επενδυτές για το σύνολο του ποσοστού ύψους 75% μέχρι το 2017, σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Alexei Uvarov σε συνέντευξή του. Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, το ποσοστό κοστίζει 14 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος Dmitry Medvedev έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διευρύνει το πρόγραμμα πώλησης assets προκειμένου να μειώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία και να ενισχύει το επενδυτικό κλίμα. Η Rosneft, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγής εταιρεία της Ρωσίας, η OAO Alrosa και η VTB Group, είναι μεταξύ των 14 μεγάλων εταιρειών στις οποίες η κυβέρνηση θα αποεπενδύσει τη συμμετοχή της, συγκεντρώνοντας 1 τρισ. ρούβλια (36,4 δισ. δολάρια).

«Σε σχέση με άλλες εταιρείες, η Rosneft είναι εντελώς έτοιμη για ιδιωτικοποίηση. Οι επενδυτές στο εξωτερικό γνωρίζουν τη Rosneft και περιμένουν για αυτό. Η Rosneft μπορεί να αποτελέσει την κύρια έλξη επενδυτών για τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο Uvarov. Η κυβέρνηση ελέγχει το 75,16% της Rosneft μέσω του επενδυτικού της οχήματος OAO Rosneftegaz. Η μετοχή της Rosneft έχει σημειώσει άνοδο 10% φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία σε 2,6 τρισ. ρούβλια.



source: capital.gr

No comments:

Share |