Wednesday, July 27, 2011

Υποβάθμιση Moody’s μετά το χθεσινό φιάσκο


Υποβάθμιση Moody’s μετά το χθεσινό φιάσκο

Την υποβάθμιση των κυπριακών ομολόγων κατά δύο βαθμίδες – από A2 σε Baa1 – ανακοίνωσαν πριν λίγο οι Moody’s, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης για τη λήψη μέτρων, τη δημοσιονομική κατάσταση μετά το Μαρί και την έκθεση κάποιων τραπεζών στην Ελλάδα.

Οι Moody’s έθεσαν το rating των ομολόγων σε αρνητικό ορίζοντα.

Το βραχυπρόθεσμο rating της Κύπρου επίσης υποβαθμίστηκε από P-1 σε P-2.

Η σημερινή υποβάθμιση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης του οίκου στις 16 Μαΐου με την οποία έθεσε την Κύπρο υπό αρνητική παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο οίκος υποβάθμισε το Μάρτιο την Κύπρο κατά 2 βαθμίδες κυρίως λόγω της έκθεσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Η έκθεση στην Ελλάδα ήταν και ο βασικός λόγος που ο οίκος είχε θέσει την κυπριακή οικονομία υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση το Μάιο.

Με τη σημερινή υποβάθμιση, η Κύπρος βρίσκεται πλέον τρεις βαθμίδες πάνω από το junk.

Οι λόγοι

Η υποβάθμιση οφείλεται, σύμφωνα με τους Moody’ s, σε τρεις βασικούς λόγους:

1. Στις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, που έχουν ενταθεί από τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

2. Την έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Κύπρο, που έχει αυξήσει τους κινδύνους εφαρμογής των δημοσιονομικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

3. Και τον κίνδυνο ότι τουλάχιστον κάποιες τράπεζες θα χρειαστούν κρατική στήριξη μεσοπρόθεσμα λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά την εκτίμηση των Moody’s ότι το περιβάλλον που ισχύει σήμερα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους.

Η έκρηξη στο Μαρί

Όπως τονίζει ο οίκος, ο πρώτος λόγος της σημερινής υποβάθμισης είναι η ανησυχία για τη δημοσιονομική θέση της Κύπρου που ενισχύθηκε μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό στις 11 Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται, «αν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των δημοσιονομικών, η θετική επίδραση των μέτρων αυτών για την επόμενη χρονιά θα μειωθεί λόγω της καταστροφής».

Το περιστατικό, προστίθεται, έχει προκαλέσει αναστάτωση για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική θέση της Κύπρου.

Λόγω των τακτικών διακοπών ρεύματος, ο οίκος μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο. Για φέτος αναμένει μηδενική ανάπτυξη και για τον επόμενο χρόνο ανάπτυξη 1%. Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, συνεπάγεται ότι τα έσοδα της κυβέρνησης θα είναι μειωμένα από ότι αναμενόταν αρχικά το 2011 και 2012.

Έλλειψη πολιτικής συναίνεσης

Δεύτερη αιτία για την υποβάθμιση είναι η συνεχώς αυξανόμενη πολιτική ένταση στο νησί στον απόηχο της καταστροφής στο Βασιλικό. «Αυτή η αρνητική εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο για την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, πολλά από τα οποία όχι μόνο χρειάζονται κομματική στήριξη αλλά και αποδοχή από τα συνδικάτα».

Ο οίκος εκφράζει ανησυχίες ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να καθυστερήσουν.

Κεφαλαιακή στήριξη τραπεζών

Η τρίτη αιτία για την υποβάθμιση είναι ο κίνδυνος η κυπριακή κυβέρνηση να χρειαστεί να επεκτείνει τη στήριξη με κεφάλαια σε κάποιες τράπεζες τα επόμενα λίγα χρόνια, λόγω της σημαντικής έκθεσης των τραπεζών στο μακροοικονομικό στρες της Ελλάδας και τα ελληνικά ομόλογα.

Μια περίοδος παρατεταμένου μακροοικονομικού στρες, προστίθεται, θα αυξήσει την πιθανότητα αυτές οι υποχρεώσεις να μεταφερθούν στον ισολογισμό της κυπριακής κυβέρνησης.

Το πιστωτικό προφίλ της χώρας επηρεάζεται από τη μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται σε 600% του ΑΕΠ εξαιρουμένων των θυγατρικών/υποκαταστημάτων των ξένων τραπεζών και 860% του ΑΕΠ όταν περιληφθούν.

Το 40% του συνόλου των δανείων των τριών τραπεζών της Κύπρου, χορηγούνται στην Ελλάδα.

Βραχυπρόθεσμα, τονίζεται, οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά καλά κεφαλαιοποιημένες παρά τις απώλειες των ιδιωτών πιστωτών που προκύπτουν μετά τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας των τραπεζών έχουν ενισχυθεί, βελτιώνοντας την ικανότητας απορρόφησης σοκ.

Η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Κύπρου γινόταν σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Τι θα μπορούσε να ανεβάσει το rating

Σύμφωνα με τον οίκο, αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να εφαρμόσει ευρείας κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό σύστημα και το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και επίσης καταγράφει σημαντική και διαρκή μείωση του κόστους, τότε θα εξετάσουν την αναβάθμιση της αξιολόγησης του rating της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια ουσιαστικά μειωμένη πιθανότητα των κυπριακών τραπεζών να ζητούν δημόσια βοήθεια στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα αξίζει επίσης μια αναβάθμιση.

Επιπλέον, μια σταθερή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, η οποία έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετική.

Αντίθετα, αρνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει τα ratings η καθυστέρηση στις αλλαγές στη δομή των δημοσίων οικονομικών. Επίσης, αρνητικά θα επηρεάσει η πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και ανάγκη για ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία που αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος.

Επίσης, αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |