Wednesday, July 27, 2011

Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων


Ζήτησε τις παραιτήσεις όλων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας είναι πανέτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για συζήτηση των θεμάτων που έχει εγείρει. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι αντιδεοντολογικό τα διάφορα θέματα που εγείρονται από μέρους του ΔΗΚΟ -κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα μαθαίνει από τα ΜΜΕ.



Μεταξύ συνεργατών ο διάλογος είναι απαραίτητος αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνεται διαμέσου δημοσίων μηνυμάτων και προσκλήσεων, πριν καν ενημερωθεί ο Πρόεδρος. Θα μπορούσε ο κ. Καρογιάν να επικοινωνήσει πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του κόμματός του.



Αντιδεοντολογικό είναι επίσης να ζητείται από το ΔΗΚΟ όπως τεθούν στη διάθεση του Προέδρου οι παραιτήσεις των υπουργών που προέρχονται από το Κόμμα. Βάσει του Συντάγματος οι υπουργοί διορίζονται ως άτομα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από αυτόν παύονται. Είναι οι ίδιοι οι υπουργοί που θέτουν στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή τους και όχι έπειτα από απόφαση του κόμματός τους.



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, θέμα το οποίο θα συζητήσει με το ΑΚΕΛ και με το ΔΗΚΟ, αν τα κόμματα βεβαίως το επιθυμούν. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει για αύριο στις 9.30 π.μ. έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να ζητήσει απ’ όλους τους Υπουργούς να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του.



Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, είχε ζητήσει από τους υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ να θέσουν τις παραιτήσεις τους ενώπιον του προέδρου Χριστόφια.



Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι προς αυτό το σκοπό «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα διαβιβάσει σήμερα σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Φωτίου, «σε αναμονή της αποδοχής των προτάσεών μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι». Πρόσθεσε ότι «τονίζουμε πάντως ότι κάθε μέρα που περνά, το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται και η πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση καθίστανται όλο και πιο απομακρυσμένες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, με αγωνία ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά», προσθέτοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται».

Σήμερα, είπε, «τώρα, πρέπει να αναληφθούν σημαντικές, καταλυτικές πρωτοβουλίες και να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες για να προλάβουμε τα χειρότερα», εκφράζοντας την άποψη ότι «ενδεχομένως να μας αναμένουν χειρότερα, αν δεν δράσουμε άμεσα».

«Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος του κόμματός μας έχει καλέσει τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ να θέσουν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους ώστε να διευκολυνθεί και να επισπεύσει τη λήψη των αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών που όλοι αναμένουμε», δήλωσε ο κ. Φωτίου.

«Λήψη αποφάσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών, καθώς και υπερβάσεων που απαιτούνται», ανέφερε, «για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και τους θεσμούς της, στο σύστημα διοίκησης της χώρας και για να διασωθεί η οικονομία μας, να ικανοποιηθεί το περί δικαίου λαϊκό αίσθημα και να χαραχθεί μια νέα αντίστοιχη με τις περιστάσεις πορεία της χώρας μέσα από ένα νέο εθνικό ξεκίνημα με σύνεση, συναίνεση, γενναιότητα, και προ πάντων ενότητα».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο η παραίτηση των Υπουργών του ΔΗΚΟ συνιστά και αποχώρηση του κόμματος από την Κυβέρνηση, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «ξεκάθαρα η πρόταση μας είναι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενώπιον όλων των κομμάτων», προσθέτοντας ότι «εμείς θα αναμένουμε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση που είναι πρόταση εξόδου από την κρίση».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ προχώρησε σε σύντομη αναδρομή όσον αφορά στις προσπάθειες του ΔΗΚΟ για έγκαιρη λήψη μέτρων, λέγοντας ότι αυτές άρχισαν από τις συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 και κλιμακώθηκαν κατά τις συζητήσεις για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Εκτοτε, είπε, «το ΔΗΚΟ συνέχισε να πιέζει για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν με την ψήφιση του προϋπολογισμού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη ατζέντα για τη διακυβέρνηση με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της οικονομίας μας». Προτάσεις, πρόσθεσε, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνησή του αποδέχθηκαν και με τις οποίες συμφώνησαν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συμβουλίου των αρχηγών.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Φωτίου, η καταστροφή στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» συσσώρευσε για την οικονομία νέα προβλήματα που την οδηγούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι «η έκτακτη αυτή ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιβάλλει τη λήψη αντίστοιχης σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας μέτρων».

Οπως επίσης γνωρίζετε, κατέληξε, «η λήψη αυτών των συμπληρωματικών μέτρων αποτελεί μέρος της δέσμης των συνολικών προτάσεων (πέντε σημεία) που καταθέσαμε για την έξοδο από την κρίση».


source: politis.com.cy

No comments:

Share |