Wednesday, July 27, 2011

Η Deutsche Bank διέγραψε το 21% της αξίας των ελληνικών ομολόγων


Η Deutsche Bank διέγραψε το 21% της αξίας των ελληνικών ομολόγων

Τη «συμφωνία κυρίων» για το ελληνικό χρέος έσπευσε ήδη να εφαρμόσει η Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα παρουσίασε χθες τα αναλυτικά στοιχεία για την έκθεση του χαρτοφυλακίου της σε ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, από όπου προκύπτει μείωση της έκθεσης σε ελληνικούς τίτλους, από 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 σε 1,15 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου.

Διαγραφές

Πλην όμως εκπρόσωπος της τράπεζας διευκρίνισε ότι μετά τη σύναψη της συμφωνίας δεν υπήρξε πώληση ομολόγων. Προσέθεσε, δε, ότι στα αποτελέσματα υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφές ύψους 155 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο τίτλων «προς διακράτηση», που αντιστοιχεί στη ζημία 21% που αποδέχθηκαν να υποστούν οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας.

Η γερμανική τράπεζα περιόρισε το τελευταίο εξάμηνο σημαντικά την έκθεσή της σε τίτλους των πέντε κρατών της περιφέρειας, με τη σχετική αξία να μειώνεται από 12,1 δισ. ευρώ σε 3,67 δισ. ευρώ (δηλαδή κατά 70%). Η μεγαλύτερη διόρθωση αφορά τα ιταλικά ομόλογα, καθώς από 8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 η DB κατέχει πλέον λιγότερα από 1 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα αγόρασε, επίσης, συμβόλαια CDS για να προφυλαχθεί έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ιταλίας. Μεγαλύτερη του 50% είναι και η μείωση της έκθεσης σε ισπανικά ομολόγα, που στα τέλη του 2010 ξεπερνούσε τα 2,25 δισ. ευρώ και πλέον περιορίστηκε σε 1,07 δισ. ευρώ.

Σε χθεσινό τους δημοσίευμα οι New York Times υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ευνοεί κατά πρώτο λόγο τις τράπεζες, καθώς η ζημία τους θα είναι μερικά δεκάδες δισ. ευρώ, ενώ ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα τους κόστιζε 200 δισ. ευρώ. Γεγονός είναι ότι ήδη από την αρχή της εβδομάδας φάνηκε να ομαλοποιούνται ελαφρώς οι συνθήκες στη διατραπεζική αγορά. Στη χθεσινή εβδομαδιαία δημοπρασία της ΕΚΤ, οι τράπεζες άντλησαν 164,2 δισ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δανειστεί 197 δισ. ευρώ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |