Wednesday, July 27, 2011

Με «χέρι» Χριστόφια κόπηκαν τα μέτρα για την οικονομία


Με «χέρι» Χριστόφια κόπηκαν τα μέτρα για την οικονομία

Ο Πρόεδρος έδωσε εντολές να αποσυρθούν όλα τα μέτρα που αφορούσαν το δημόσιο τομέα – με παραίτηση φέρεται να απείλησε ο Σταυράκης.


Όλα στον αυτόματο. Δύσκολα τα πράγματα για Χριστόφια , Καρογιάν και ΑΚΕΛ. Αναζωπύρωση αντιπαράθεσης στο εσωτερικό μέτωπο.

Άγριο πόκερ παίχτηκε στο παρασκήνιο από πλευράς κυβέρνησης για την απόσυρση των οικονομικών μέτρων που είχαν να κάνουν με το Δημόσιο Τομέα. Πρωταγωνιστής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μεσολάβησε και έδωσε εντολές στον Υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τα μέτρα που επηρέαζαν τους Δημοσίους Υπαλλήλους, έτσι ώστε να του δοθεί ο χρόνος για να διαβουλευθεί ο ίδιος προσωπικά μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους. Μετά όμως και το χθεσινό «φιάσκο» της σύσκεψης για τα μέτρα της οικονομίας, ο Χαρίλαος Σταυράκης ήταν έξω φρενών και απείλησε μέχρι και για παραίτηση ενώ τα πράγματα για Χριστόφια, ΑΚΕΛ και Καρογιάν είναι ιδιαίτερα δύσκολα, με τον τελευταίο να έχει να αντιμετωπίσει συνάμα ένα «καυτό» ΔΗΚΟ.

Χέρι Χριστόφια
Τα μέτρα που αφορούσαν το Δημόσιο Τομέα «κόπηκαν» με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους με τους οποίους η «Κ» συνομίλησε, οι οποίοι μάλιστα προέβησαν σε διάφορες εκτιμήσεις ως προς τους λόγους που ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη σε μια τέτοια ενέργεια.

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο μέτρο που θα συζητείτο χθες είχε συμφωνηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Κομμάτων την περασμένη Παρασκευή ενώ χθες οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ανέμεναν από τον Υπουργό Οικονομικών να παρουσίαζε περαιτέρω μέτρα, μιας και όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στην ίδια σύσκεψη της περασμένης βδομάδας, λόγω της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου και των συνεπειών της, τα αρχικά μέτρα που συμφωνήθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκή. Ωστόσο χθες τελικά ο Υπουργός Οικονομικών εμφάνισε στους εκπροσώπους των κομμάτων λιγότερα μέτρα απ’ ότι είχαν αρχικώς συμφωνηθεί και από το πακέτο απουσίαζαν σχεδόν όλα τα μέτρα που αφορούσαν το Δημόσιο Τομέα.

Σχόλιο
Το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο πρόβλημα στη Νήσο των Αγίων είναι η ευθυνοφοβία και αναβλητικότητα. Οι πολιτικοί ταγοί οφείλουν επιτέλους να σοβαρευτούν και να κοιτάξουν μπροστά. Το ποιος θα κυβερνήσει το 2013 ολίγον ενδιαφέρει την κοινωνία. Το κατά πόσο θα βγει νικητής ή όχι και αν θα είναι ή όχι λαβωμένος ο Χριστόφιας μέσα από αυτή την κατάσταση, επίσης δευτερευούσης σημασίας. Οι πολίτες αναμένουν να δουν πολιτική ηγεσία, η οποία επιτέλους να τολμά! Επιτέλους να ανασηκώσει το κεφάλι, να πάρει αποφάσεις και να τις εφαρμόσει αμέσως. Να δημιουργήσει ελπίδες και προοπτικές. Να χτυπήσει το χέρι της στο τραπέζι και να καταγγείλει δημόσια αυτούς που αντιτίθενται. Δεν νοείται να παρακολουθούμε την αντιπολίτευση να προχωρά με τολμηρές αποφάσεις και να αποχωρεί από συσκέψεις γιατί η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει αποφάσεις και να κρύβεται. Αυτό δεν είναι νορμάλ. Φυσιολογικό θα ήταν αν γινόταν το αντίθετο. Να βλέπαμε δηλαδή την Κυβέρνηση να σκίζει τα ιμάτια της για μέτρα και την Αντιπολίτευση να το σκάει ή να προβαίνει σε μικροπολιτική εκμετάλλευση. Το τι ζούμε στη Νήσο των Αγίων, πρόκειται για πολιτική ανωμαλία, η οποία και θα πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο. Με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
Υ.Γ. Είναι δυνατόν, την ώρα που όλοι μιλάμε για την επιτακτική ανάγκη αναδιοργάνωσης μέχρι και επανίδρυσης του κράτους, με την πρώτη φωνή διαμαρτυρίας, από οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο επειδή πλήττονται τα συμφέροντά του, να γίνεται από Κυβέρνηση ή κόμματα άτακτη υποχώρηση;
Παναγιώτης Τσαγγάρης
Πολιτικοί οι λόγοι
Συνομιλώντας με αξιωματούχους διαφόρων κομμάτων η ενέργεια αυτή του Προέδρου Χριστόφια, να δώσει δηλαδή εντολές στον κ. Σταυράκη να «κόψει» τα συγκεκριμένα μέτρα, έχουν πολιτικές διαστάσεις και συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του ότι ο ίδιος και το κόμμα του, το ΑΚΕΛ, πολέμησαν δεκαετίες για την ύπαρξη του Συνδικαλισμού και δεν επρόκειτο να αποδεχτεί την υιοθέτηση μέτρων χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση του με τους Κοινωνικούς Εταίρους. «Δεν πρόκειται επί διακυβέρνησης δικής μου να γίνει κάτι τέτοιο», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε στενούς του συνεργάτες.
Δεύτερον. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέποντας διαδηλώσεις πέραν του δεκαημέρου έξω από το Προεδρικό εξ’ αφορμής της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, δεν ήθελε να δει να βγαίνουν στους δρόμους και οι δημόσιοι υπάλληλοι ανοίγοντας έτσι άλλο ένα μέτωπο με την κοινωνία των πολιτών. Ως εκ τούτου προέβη σε αυτή την τακτική, να αποσύρει αρχικώς τα μέτρα που αφορούν τους Δημοσίους Υπαλλήλους έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα προς τους Κοινωνικούς Εταίρους αλλά και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ότι ο ίδιος γνοιάζεται για τα συμφέροντά τους.
Τρίτον. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενήργησε με αυτό τον τρόπο ώστε να υποχρεώσει το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις κάθετες θέσεις του εταίρου του (μιας και το θέμα της Οικονομίας στο ΔΗΚΟ το διαχειρίζεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος) επί της Οικονομίας και των μέτρων.
Τέταρτον. Κομματικοί αξιωματούχοι, μη μπορώντας να αιτιολογήσουν την ανεξήγητη στάση της Κυβέρνησης Χριστόφιας σημείωσαν πως «δεν είναι καθόλου απίθανο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας να θέλει να δημιουργήσει τεχνητή κρίση, επί της Οικονομίας, εμφανιζόμενος ως ο υπερασπιστής των εργαζομένων, και γνωρίζοντας τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, να κερδίσει πόντους εντός της κοινής γνώμης». Ή ακόμη, όπως σημείωσαν οι ίδιοι κομματικοί κύκλοι, «ο Πρόεδρος νιώθοντας την υπερβολική πίεση για παραίτηση λόγω της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, να ωθήσει τα πράγματα στην Οικονομία και στα Μέτρα σε τέτοιο βαθμό που στο τέλος να παραιτηθεί με την αιτιολογία ότι ως Πρόεδρος δεν πρόκειται να θυσιάσει τα συμφέροντα των εργαζομένων ή να αποδεχτεί να πληρώσουν τη ζημιά της κρίσης μόνο οι εργαζόμενοι, κάνοντας ηρωική έξοδο».
Οι εκτιμήσεις των ίδιων αξιωματούχων, συγκλίνουν ωστόσο ότι τα πρώτα δύο είναι και τα πιθανότερα πλαίσια, τα οποία καθόρισαν και τις αποφάσεις του Προέδρου Χριστόφια.


Έξω φρενών ο Σταυράκης
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Υπουργός Οικονομικών μετά και το ναυάγιο της χθεσινής σύσκεψης για την Οικονομία ήταν έξω φρενών ενώ φέρεται να απείλησε μέχρι και για παραίτηση αν δεν υπάρξει διόρθωση από πλευράς Κυβέρνησης ως προς τα οικονομικά μέτρα μετά και την αντίδραση όλων των κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ.

Τούτο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαμόρφωσε και το λεκτικό των δηλώσεων του κ. Σταυράκη, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται πως η Κυβέρνηση αναδιπλώνεται και πάλι και καθησυχάζει πως τα μέτρα ισχύουν.

«Η Κυβέρνηση τονίζει ότι το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνηθεί ισχύει. Η διάθεση της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί. Μέρος των όσων έχουν συμφωνηθεί, είναι η διαβούλευση που ο Πρόεδρος θα έχει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα για τα μέτρα που περιλαμβάνει το συμφωνημένο πακέτο και αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό θα γίνει», ανέφερε συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών χθες το απόγευμα, και αφού όλα τα κόμματα προέβησαν ήδη σε δηλώσεις επί του προκειμένου.

Όλα στον αυτόματο
Ανεξαρτήτως εξέλιξης, τα πράγματα κρίνονται ιδιαίτερα δύσκολα για την συγκυβέρνηση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ αφού εκκρεμούντος του κυβερνητικού ανασχηματισμού το μέτωπο της Οικονομίας όχι μόνο δεν κλείνει αλλά και οξύνεται. Παράλληλα αντιπαραθέσεις ξέσπασαν στο εσωτερικό εξ’ αφορμής των δηλώσεων Αναστασιάδη, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια αλλά και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραιτηθούν.

Τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της άλλης αναμενόταν να γίνει ο ανασχηματισμός, σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο Προεδρικό. Ωστόσο τα πράγματα ολοένα και δυσκολεύουν αφού από τη μια το εσωτερικό του ΔΗΚΟ «φλέγεται» με όλο και περισσότερα στελέχη να αντιτίθενται στο ενδεχόμενο συνέχισης της συγκυβέρνησης σε δικομματικό επίπεδο.
Από την άλλη, στο θέμα της οικονομίας, εκεί που αναμενόταν η συμφωνία και νηνεμία, χθες προέκυψαν τεραστίων διαστάσεων διαφωνίες και μεταξύ των εταίρων ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ. Ακόμη, ανοικτό μέτωπο όπου αργά ή γρήγορα οι διαφωνίες μεταξύ ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης θα έρθουν και πάλι στην επιφάνεια είναι το κυπριακό.

Τούτο δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στο μέλλον της συγκυβέρνησης αλλά και στην εικόνα της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία αυτή τη στιγμή υπολείπεται τρία βασικά στελέχη, για να μπορεί να εμφανίζεται και να λειτουργεί ως αρτιμελής. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις αφού αυτές αφορούν τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και τον Επικεφαλής για την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ.

Άγνωστο παραμένει τελικά κατά πόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αποδεχτεί τους όρους του ΔΗΚΟ έτσι ώστε να γίνει κατορθωτός ο από κοινού σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός ή αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ προχωρήσουν από μόνοι τους στον καταρτισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Χθες άναψε φωτιές το εσωτερικό μέτωπο εξ’ αφορμής των δηλώσεων του Νίκου Αναστασιάδη (το βράδυ της Δευτέρας, 25 Ιουλίου), ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να ακολουθήσουν σκληρές απαντήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ και Κυβέρνησης.



source: kathimerini.com.cy

No comments:

Share |