Wednesday, July 27, 2011

Μείωση 4,5% στις τιμές αυτοκινήτων


Μείωση 4,5% στις τιμές αυτοκινήτων

Μεγαλύτερη μείωση από ότι στην Ευρώπη κατέγραψαν το 2010 οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Κύπρο οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,5% ενώ στην ΕΕ η μείωση ανήλθε στο 2,5% και στην ευρωζώνη στο 1,5%.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2,5% σε πραγματικούς όρους το 2010 στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελαφρά σύγκλιση εμφάνισαν επίσης οι τιμές καταλόγου των καινούργιων αυτοκινήτων. Αυτές οι μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών επιβεβαιώνουν την περσινή απόφαση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογείται πλέον η ύπαρξη ειδικών κανόνων ανταγωνισμού για την πώληση καινούργιων αυτοκινήτων.

Ο Joaquin Almunia, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Είναι θετική η διαπίστωση ότι οι καταναλωτές στην Ευρώπη ωφελούνται από τον ανταγωνισμό στις αγορές πώλησης νέων αυτοκινήτων και ότι οι τιμές που καλούνται να καταβάλουν εξακολουθούν να μειώνονται σημαντικά σε πραγματικούς όρους. Το γεγονός ότι οι αποκλίσεις των τιμών μεταξύ των κρατών μελών περιορίστηκαν περαιτέρω αποτελεί θετική ένδειξη για την ύπαρξη διασυνοριακού ανταγωνισμού. Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος από το γεγονός ότι, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, οι πραγματικές τιμές για υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης στο σύνολο της ΕΕ έπαυσαν να αυξάνονται, πράγμα που φανερώνει ότι ο κλάδος έχει κατανοήσει τους νέους κανόνες του παιγνιδιού».

Συνολικά, οι αποκλίσεις των τιμών των επιβατικών αυτοκινήτων μεταξύ των κρατών μελών, με βάση τους τιμοκαταλόγους των κατασκευαστών, συρρικνώθηκαν.

Ωστόσο, οι αποκλίσεις αυτές παραμένουν σημαντικές σε ορισμένες περιπτώσεις, πράγμα που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα προβαίνοντας σε διασυνοριακές αγορές. Εντός της ζώνης του ευρώ, ο δείκτης των αποκλίσεων των τιμών παρέμεινε αμετάβλητος

Ο δείκτης τιμών των αυτοκινήτων στην ΕΕ (ο οποίος αποτυπώνει τις ονομαστικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές, περιλαμβανομένων των εκπτώσεων, του ΦΠΑ και των τελών ταξινόμησης) αυξήθηκε κατά μόλις 0,3%, έναντι αυξήσεως 2,8% των τιμών καταναλωτή στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων κατά 2,5%.

Σε 24 συνολικά χώρες της ΕΕ κατεγράφη μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων. Σε δύο άλλες χώρες οι τιμές παρέμειναν σταθερές (+0,2% στην Ιταλία και στη Μάλτα), ενώ αυξήθηκαν στην Πορτογαλία (+2,6%).

Ωστόσο, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα αυτή είχε καταγραφεί το προηγούμενο έτος μια μεγαλύτερη από το μέσο όρο μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων (-6,7%) προς όφελος των αγοραστών.

Η πτώση των πραγματικών τιμών ήταν ιδιαίτερα σημαντική στη Σλοβακία (-17,4%), στη Βουλγαρία (-13,5%), στη Σλοβενία (-11,6%) και στην Τσεχική Δημοκρατία (-9,0%). Στην Πολωνία κατεγράφη μείωση κατά 5,6%. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλου μεγέθους αγορές, η μείωση των πραγματικών τιμών ήταν περισσότερο σημαντική στο Ηνωμένο Βασίλειο ( 3,7%), ενώ οι μειώσεις των τιμών ήταν περισσότερο συγκρατημένες στη Γερμανία, στην Ισπανία και στη Γαλλία (-1,9%, -1,6% και -0,9%, αντιστοίχως).

Μείωση των πραγματικών τιμών των αυτοκινήτων στο σύνολο της ΕΕ παρατηρείται σταθερά εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ κατασκευαστών στην αγορά νέων αυτοκινήτων λειτουργεί ικανοποιητικά, υποστηρίζει η Επιτροπή.

Οι πραγματικές τιμές για υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης, οι οποίες κατά την τελευταία δεκαετία είχαν αυξηθεί σε ποσοστό υψηλότερο από το γενικό επίπεδο του πληθωρισμού, δεν σημείωσαν αύξηση το 2010.

Η έκθεση σχετικά με τις τιμές των αυτοκινήτων αποτελεί μέρος της παρακολούθησης του τομέα των μηχανοκίνητων οχημάτων από την Επιτροπή. Στην έκθεση αυτή, παρατίθενται οι τιμές καταλόγου των 89 μοντέλων αυτοκινήτου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, που αντιστοιχούν σε 26 κατασκευαστές, στο σύνολο της ΕΕ. Η έκθεση επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των αυτοκινήτων πανευρωπαϊκά και να αξιοποιούν τα οφέλη που τους παρέχει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |