Wednesday, April 8, 2009

ΟΟΣΑ: Λευκή η «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους

ΟΟΣΑ: Λευκή η «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους



Μία εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ των δύο καταλόγων με τους φορολογικούς «παραδείσους», ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Άνχελ Γκουρία ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι καμία χώρα δεν περιλαμβάνεται πλέον στη «μαύρη λίστα» του οργανισμού, καθώς οι τέσσερις χώρες που είχαν καταχωρηθεί εκεί διαγράφηκαν έπειτα από τις δεσμεύσεις που έδωσαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγές φορολογικών δεδομένων με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Κατά συνέπεια, η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες θα προστεθούν στις 38 χώρες που απαρτίζουν την «γκρίζα λίστα» που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός και στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες που έχουν αναλάβει τη σχετική δέσμευση αλλά δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τις δώδεκα διμερείς σχετικές συμφωνίες με τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Γκουρία χαιρέτισε την πολύ σημαντική πρόοδο που επετεύχθη χάρη στην κινητοποίηση των ηγετών του G20 στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Λονδίνο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |