Thursday, June 12, 2008

Μειώσεις ενεργειακών φόρων συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση

Μειώσεις ενεργειακών φόρων συζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή συνέστησε χθες στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να σπεύσουν προς ενίσχυση των πλέον ευάλωτων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, λαμβάνοντας μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Από την πλευρά της προετοιμάζει «πακέτο» προτάσεων εν όψει της Συνόδου Κορυφής (19-20 Ιουνίου), ενώ στα σχέδιά της είναι και η χορήγηση φορολογικών κινήτρων (μείωση ΦΠΑ κ.λπ.) στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και η επανεξέταση της συνολικής φορολογίας στην ενέργεια.

Προετοιμασία

Η ακρίβεια εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου, που πλήττει το σύνολο της Κοινότητας, ήταν το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση η Επιτροπή είναι και το γεγονός ότι εξουσιοδοτήθηκαν δύο Επίτροποι, ο Χοακίν Αλμούνια (οικονομικές υποθέσεις) και ο Αντρις Πίμπαλγκς (ενέργειας) μαζί με τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να αναλάβουν την προετοιμασία του συνολικού «πακέτου».

Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί, ενώ η οριστικοποίηση των προτάσεών της θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ώστε η τελική ανακοίνωση να βρίσκεται στο «τραπέζι» των 27 ηγετών της Ε.Ε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Η ακρίβεια θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, το έχουν ζητήσει άλλωστε αρκετοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς Θαπατέρο.

Αναφορικά με το ρόλο των κυβερνήσεων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να προσφέρουν στοχευμένη στήριξη στα νοικοκυριά που πλήττονται σοβαρότερα, εξασφαλίζοντας συγχρόνως ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για να μετριαστεί ο άμεσος αντίκτυπος της ακρίβειας είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Οι προτεραιότητες

Σχετικά με τη δική της συμβολή στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προτεραιότητες της Κομισιόν είναι η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η δέσμευση για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαφάνεια των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους, και η στήριξη για τη διοργάνωση μιας Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τα καύσιμα μεταξύ των κυριότερων χωρών παραγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, για να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που συνδέονται με την ισορροπημένη λειτουργία των αγορών πετρελαίου.

Ειδικότερα, η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να θεσπίσει δεσμευτικά από νομική άποψη μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχε θέσει για το 2020 σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιοκαύσιμα και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι τα τέλη του 2008, που έχουν καθοριστική σημασία για να βελτιωθεί με διατηρήσιμο τρόπο η ενεργειακή απόδοση και να διαφοροποιηθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για ενεργειακή απόδοση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, έτσι ώστε να επιτευχθεί γρηγορότερα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, όπως προβλέπεται στους συμφωνηθέντες στόχους. Μεταξύ των προτάσεων που θα υποβάλει το φθινόπωρο είναι και η χρήση φορολογικών κινήτρων, περιλαμβανομένων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για να ενθαρρυνθεί η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η αγορά πετρελαίου

Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη λειτουργία της αγοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών κατά την προσεχή επισκόπηση της ενεργειακής στρατηγικής, καθώς και προτάσεις για τη διαφάνεια των εμπορικών αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους.

Θα προχωρήσει επίσης στην υποβολή προτάσεων εντός του έτους για την αναθεώρηση της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας και της οδηγίας για το ευρωπαϊκό σήμα τέλους κυκλοφορίας (ευρωβινιέτα), μέτρα που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην προσπάθεια για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενέργεια και τα τρόφιμα απορροφούν περίπου 10% και 20% αντίστοιχα της δαπάνης των νοικοκυριών, ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου προκαλούν πληθωρισμό στην Ε.Ε. Η συμμετοχή του πληθωρισμού ενέργειας στην αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή το τέταρτο τρίμηνο του 2007 έφθασε σε 0,8% κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες τομεακές επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου εντοπίζονται στην αλιεία, τη γεωργία, τις μεταφορές, τα χημικά προϊόντα, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |