Saturday, September 26, 2009

Αργό: Εμπόδιο η ανάκαμψη σε περαιτέρω πτώση


Αργό: Εμπόδιο η ανάκαμψη σε περαιτέρω πτώση



Τα αρνητικά θεμελιώδη έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις μέχρι πρόσφατα ανθεκτικές τιμές αργού, όμως οι προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας και η ροή χρήματος από τις χρηματαγορές έως τις αγορές εμπορευμάτων αναμένεται να ανακόψουν την πτωτική πορεία.

Μετά την πτώση 8% από τις αρχές της εβδομάδας, η τιμή αργού διαμορφωνόταν χθες γύρω στα 66 δολάρια το βαρέλι, στο κατώτατο όριο της επιθυμητής κλίμακας των 65 έως 75 δολαρίων που έχει καθοριστεί από τον Ιούλιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρευστοποιήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν εκτός και εάν οι μετοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα για εφέτος, υποχωρήσουν σημαντικά ή το δολάριο ανακάμψει.

«Εάν οι επενδυτές συνεχίσουν να βλέπουν μόνο τα αυξανόμενα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ παραβλέποντας οιαδήποτε αξιοσημείωτη ένδειξη για ανάκαμψη της ζήτησης, τότε η αγορά πετρελαίου ίσως να αντιμετωπίσει αυξανόμενες πτωτικές πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές εκτός της κλίμακας που είχαμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο Τζίν ΜακΤζίλιαν, αναλυτής της Tradition Energy.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών ΟΠΕΚ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι αγορές πετρελαίου μπορούν να αγνοήσουν την πορεία των μετοχών, εστιάζοντας την προσοχή τους στην αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ δεν αναμένουν αύξηση των τιμών.

Η ισχυρή ζήτηση αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την εκτίναξη των τιμών στο ρεκόρ των 150 δολαρίων το βαρέλι πέρυσι τον Ιούλιο, ενώ η κατάρρευση της ζήτησης στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής κρίσης ήταν πάλι αυτή που οδήγησε τις τιμές στο χαμηλό των 33 δολαρίων πέρυσι το Δεκέμβριο.

Ο ΟΠΕΚ προχώρησε εν συνεχεία σε μείωση της παραγωγής του για να στηρίξει τις τιμές, η οποία κέρδιζε έδαφος όσο οι αγορές στο σύνολό τους άρχισαν να παρακολουθούν τα ίδια μακροοικονομικά στοιχεία για τυχόν ενδείξεις ανάκαμψης. Η τάση των αγορών να κινούνται ταυτόχρονα, αντί να εστιάζουν στα θεμελιώδη, είναι χαρακτηριστικό των αρχικών σταδίων της ανάκαμψης, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ετσι, ενώ τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου θα μπορούσαν να υποδείξουν πτώση, ο συσχετισμός της αγοράς αργού με τις μετοχές και η αντίστροφη πορεία της με το δολάριο υποδηλώνουν ότι τα περιθώρια πτώσης είναι περιορισμένα», επισημαίνει αναλυτής της BNP Paribas


naftemporiki

No comments:

Share |