Saturday, September 26, 2009

Υπό πίεση η στερλίνα


Υπό πίεση η στερλίνα


Η υποχώρηση της στερλίνας [GBP=X] έναντι των κυριότερων, ξένων νομισμάτων συμβάλλει στην πολυπόθητη εξισορρόπηση της οικονομίας προς τις εξαγωγές, όπως δήλωσε σε προχθεσινή του συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κιγκ. Οι δηλώσεις του κ. Κινγκ πίεσαν τη στερλίνα [GBP=X] στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών έναντι του ευρώ, ενώ διατυπώνονται με αφορμή τη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η υποχώρηση της βρετανικής ισοτιμίας θα είναι βοηθητική σε αυτή τη διαδικασία (εξισορρόπησης της οικονομίας), αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια στροφή των πόρων προς τις εξαγωγές -είτε με άμεσο τρόπο είτε με την παραγωγή αγαθών που ανταγωνίζονται με τις εισαγωγές», δήλωσε ο κ. Κιγκ σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα.

Η στερλίνα έχει μέσα στην τελευταία διετία χάσει περίπου το 25% της αξίας της έναντι των βασικών ξένων νομισμάτων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εστίασε και στις ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, τονίζοντας όμως ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι μικρή εν συγκρίσει με τη «βουτιά» της παραγωγής λόγω χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Νομίζω ότι η Βρετανία οδεύει προς την οικονομική ανάκαμψη, αλλά ο τραπεζικός τομέας δεν είναι σε καλή κατάσταση και θα χρειασθεί να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του ισολογισμού των τραπεζών», συμπλήρωσε ο κ. Κιγκ.


naftemporiki

No comments:

Share |