Wednesday, February 23, 2011

Αλμα 8,6% για το αργό - Διόρθωσε σήμερα το brent


Αλμα 8,6% για το αργό - Διόρθωσε σήμερα το brent

Ξεπέρασε το 8% η άνοδος του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπό τη σκιά των αυξανόμενων αναταραχών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες οδήγησαν το αργό στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών. Το νέο διάγγελμα του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται ενίσχυσαν το αίσθημα της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή ροή του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού έκλεισαν με κέρδη 8,6% στα 93.57 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent βρέθηκε στα 105,58 δολάρια διορθώνοντας σήμερα κατά 1,7%, μετά το «ξέφρενο» ράλι των τελευταίων ημερών.

Στο Διεθνές φόρουμ της Ενέργειας συμμετέχουν πλέον η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα, το Μεξικό μαζί με κάποιες άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ εκφράστηκε ζωηρή ανησυχία γιά τα τρέχοντα προβλήματα στη Λιβύη, αλλά και γιά τα 'παιχνίδια' των κερδοσκόπων, με αφετηρία αυτήν την πραγματικότητα.

Δεν αποκλείστηκε από τους σύνεδρους να συγκληθεί εκτάκτως κι ο ΟΠΕΚ, γιά να εξετάσει την παρούσα κατάσταση, ενώ αναγγέλθηκε από το Ριάντ και "πλειάδα διμερών επαφών, ανάμεσα στους πετρελαιοπαραγωγούς".

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, πρώτη παραγωγός πετρελαίου διεθνώς, κατέστησε σαφές ότι μετά τις ταραχές στη Λιβύη, "η ίδια δεν προτίθεται να επιτρέψει μία απότομη άνοδο της τιμής του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τουλάχιστον τη δική της παραγωγή αμέσως". Εξ άλλου σαουδαραβική πηγή, μιλώντας ανώνυμα, προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι ήρεμοι, αναφέροντας: "μην πανικοβάλεστε, είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, όταν το σπίτι σας φλέγεται".

Ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθησύχασε λέγοντας "αν παραστεί ανάγκη, όλοι μαζί θα χειριστούμε αυτήν την έκτακτη κατάσταση".

source: reporter.gr

No comments:

Share |