Thursday, June 10, 2010

Τομές στο φορολογικό σύστημα


Τομές στο φορολογικό σύστημα


Τομές στο φορολογικό σύστημα ζητούν να γίνουν οι λογιστές με στόχο να ενισχυθεί η θέση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Μελέτη που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), εντοπίζει σοβαρά κενά στην υφιστάμενη θεσμική υποδομή της Κύπρου και ζητά αλλαγές που θα καταστίσουν την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για διεθνείς εταιρείες.

Οι αλλαγές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις εισηγήσεις που ακουστήκαν από το κυβερνητικό κόμμα για προσωρινή αύξηση της εταιρικής φορολογίας, δίνοντας νέα διάσταση στο όλο ζήτημα, με τη μελέτη να αποστασιοποιείται πλήρως από τις συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας

Βασικός άξονας των προτάσεων που ετοίμασαν οι PriceWaterhouseCoopers είναι οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.


Στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη δείχνουν πως η Κύπρος υστερεί σημαντικά σε τέτοιες διακρατικές συμφωνίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, όπως το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, και τη Μάλτα. Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, η Κύπρος είναι τελευταία σε αριθμό τέτοιων συμφωνιών σε σχέση με ανταγωνιστικά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

Ιδιαίτερη υστέρηση παρουσιάζεται σε συμφωνίες με χώρες των G20 αφού η Κύπρος δεν έχει συμφωνία με τις Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, και Τουρκία.

Πονοκέφαλο για τους παράγοντες του κλάδου, σύμφωνα με τον επικεφαλή του τμήματος φορολογικών και νομικών υπηρεσιών των PwC, Πανίκο Τσαϊλή, είναι τα προβλήματα στις συμφωνίες με τις Ρωσία, Ινδία και Ουκρανία, ιδιαίτερα αυτό με τη Ρωσία που δημιουργεί «ανεπανόρθωτη ζημιά».

Οι PwC εισηγούνται την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με επίσημο τρόπο για να ενισχύσει την ομάδα του υπουργείου Οικονομικών για επίλυση των προβλημάτων.

Τονίζουν επίσης την ανάγκη να ζητηθεί παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε περιπτώσεις χωρών που μας βάζουν σε μαύρες λίστες, κατά παραβίαση του κεκτημένου.

Αλλαγές και στον εταιρικό φόρο

Η έρευνα εισηγείται και απλές αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού της εταιρικής φορολογίας ούτως ώστε να μειωθεί ο αποτελεσματικός φορολογικός συντελεστής της Κύπρου σε επίπεδα κατώτερα του 17,5% που φθάνει σήμερα για εταιρείες που δεν ασχολούνται με ενεργό εμπόριο.

Ο κ. Τσαϊλής στην παρουσίαση του προτείνει να διαφοροποιηθεί η πρόνοια για το ενεργό εμπόριο, για να αποσυνδέεται από το φόρο άμυνας.

Ζητά επίσης πιο σαφείς διατάξεις για την προσμέτρηση εξόδων που μπορούν να αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα. Η ασάφεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην νομοθεσία οδηγεί σε αυστηρή εφαρμογή της, με αποτέλεσμα πολλά έξοδα να μην δικαιούνται φοροαπαλλαγής – σε αντίθεση με τις φορολογικές διατάξεις σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως το Λουξεμβούργο.

Με τις δύο αυτές απλές ρυθμίσεις, σημειώνει ο κ. Τσαϊλής, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έναντι του Λουξεμβούργου, όπου ο αποτελεσματικός φορολογικός συντελεστής πέφτει υπό προϋποθέσεις σε επίπεδα κάτω του 10%.

Η μελέτη επισημαίνει πως με τις δύο αυτές ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει απώλεια εσόδων αφού όσοι επενδυτές κινδυνεύουν να έχουν αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή μεγαλύτερο του 10% δεν έρχονται στην Κύπρο. Μάλλον, υποστηρίζει, θα υπάρχει αύξηση εσόδων αφού όσοι επενδυτές δεν έρχονται στην Κύπρο λόγω του αυξημένου αποτελεσματικού συντελεστή τώρα θα μπορούν να προσελκυσθούν.

Όχι αυτογκόλ

Η μελέτη τονίζει επίσης την ανάγκη αποφυγής λανθασμένων κινήσεων όπως η αύξηση της εταιρικής φορολογίας. «Εκεί όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Φαίνεται ότι οι πληροφορίες για αύξηση του εταιρικού φόρου δεν είναι αβάσιμες», αναφέρει.

«Και μόνο ότι γίνονται τέτοιες σκέψεις δείχνει ότι δεν υπάρχει αντίληψη της σημασίας του τομέα των διεθνών επιχειρήσεων και της ζημιάς που μπορεί να υποστεί η οικονομία μας από μια τέτοια ενέργεια», τονίζει η μελέτη.

Καταλήγει πως με πολύ απλές, χωρίς απώλειες εσόδων τροποποιήσεις στη φορολογική μας νομοθεσία μπορεί να ανακτήσει η Κύπρος την ανταγωνιστικότητά της, με μέτρα γρήγορης αποτελεσματικότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η μελέτη ζητά να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο CIPA, στον κρατικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |