Thursday, June 10, 2010

Trichet: "Προσωρινά" τα μέτρα στήριξης της οικονομίας


Trichet: "Προσωρινά" τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να βελτιώνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να εμφανίζει μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης το 2010, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

"Κοιτώντας μπροστά, περιμένουμε ανάπτυξη της οικονομία με μετριοπαθή ρυθμό, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων εντάσεων σε τμήματα ορισμένων χρηματοοικονομικών αγορών αλλά και ασυνήθιστης αβεβαιότητας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

Χαρακτήρισε "κατάλληλα" τα επίπεδα των επιτοκίων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειάζεται για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τιμών.

Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ αναμένει μέτριες μεταβολές στις τιμές σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις ενδεχομένως να διατηρηθούν.

Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τα έκτακτα μέτρα που έχει δρομολογήσει η ΕΚΤ θα στηρίξουν την οικονομία, αν και σημείωσε ότι θα πρέπει να θεωρούνται "προσωρινά".

"Όλα τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη περίοδο των ισχυρών εντάσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές και το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων, συνάδουν πλήρως με την αποστολή μας και είναι προσωρινού χαρακτήρα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το 2010 εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό από 0,7% έως 1,3%. Το 2011 η ανάπτυξη θα κερδίσει έδαφος με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται έως 2,2%.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 1,4% με 1,6% το 2010.

Κάλεσε παράλληλα τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κάνουν χρήση των κυβερνητικών προγραμμάτων προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ επανέλαβε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να μειώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσόρισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων.

"Είναι σημαντικό όλες οι χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την διόρθωση των ανισορροπιών από τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό κυβερνητικό χρέος", σημείωσε. "Σε αυτό το πλαίσιο τα μέτρα προσαρμογής που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια. Όλες οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά τους είναι εγγυημένη".

Για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η τράπεζα παρενέβη προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών, αλλά και ως αντίδραση στις σημαντικές αναταράξεις που εμφανίστηκαν στις αγορές.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν έχει σχέδια για την έκδοση πιστοποιητικών χρέους (debt certificates) αν και επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει όλες τις εναλλακτικές.

Σημείωσε τέλος ότι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι κρίσιμης σημασίας στη κατεύθυνση της διατηρήσιμης ανάκαμψης.

"Τα υφιστάμενα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και εγχώριες και εξωτερικές ανισορροπίες, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν επειγόντως από τις χώρες", σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. "Σε αυτό το πλαίσιο, στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιτρέπεται η προσαρμογή των μισθών ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα και την κατάσταση στην αγορά εργασίας".

"Τέλος, η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Υγιείς ισολογισμοί, η αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και διαφανή, εύρωστα επιχειρηματικά μοντέλα αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών σε περίπτωση κρίσης και στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσβασης στη χρηματοδότηση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική σταθερότητα".

ΕΚΤ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο 1%

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε, με σημερινή της απόφαση, το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη.

Σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, το σύνολο των 46 αναλυτών που έλαβαν μέρος προέβλεπαν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 1%.

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η BOE αποφάσισε επίσης τη διατήρηση της αναστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων πέρα από το ύψος των 200 δισ. λιρών. Σημειώνεται πως και οι δύο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες από τη μεριά των οικονομολόγων.

“Η BOE ενδεχομένως αναμένει τις λεπτομέρειες του έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου πριν επανεξετάσει τη στρατηγική της,” αναφέρει ο οικονομολόγος της Lloyds TSB, Kenneth Broux. Ο νέος πρωθυπουργός David Cameron έχει προαναγγείλει σημαντικές περικοπές των δημοσίων δαπανών τις οποίες ο διοικητής της BOE, Mervyn King, έχει υποστηρίξει.

Η τριμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη πως οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής παραμένουν σε γενικές γραμμές σίγουροι πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών λόγω των αναμενόμενων πτωτικών πιέσεων στις τιμές από την αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, αυτές οι προσδοκίες ενδεχομένους έχουν μειώσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,7% τον Απρίλιο

source: capital.gr

No comments:

Share |