Thursday, June 10, 2010

Κίνα: 48,5% η αύξηση των εξαγωγών τον Μάιο


Κίνα: 48,5% η αύξηση των εξαγωγών τον Μάιο

Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 29% τον Απρίλιο και προς τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 44%, από 19%.

Αύξηση 48,5% σημείωσαν τον Μάϊο οι εξαγωγές της Κίνας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των έξι ετών, καταδεικνύοντας ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν επηρέασε ακόμα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Την αύξηση ανακοίνωσαν σήμερα στο website τους τα τελωνεία της χώρας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 48,3%, διατηρώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 19,53 δισ. δολάρια.

Τα σημερινά στοιχεία ενδέχεται να αποδειχθούν παροδική επιτυχία μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ ότι οι κίνδυνοι παγκοσμίως έχουν αυξηθεί σημαντικά και η κρίση στην Ευρώπη επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο.

Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,8% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων και έκθεση που έδειξε αύξηση των τιμών ακινήτων με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ρεκόρ τον τελευταίο μήνα. Οι μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων χθες, μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters αναφέροντας το ύψος της αύξησης των εξαγωγών σε συνδυασμό με μεγαλύτερη αύξηση των νέων δανείων από αυτήν που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξήθηκαν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι 29% τον Απρίλιο και προς τις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 44%, από 19%.

Από τον Ιούλιο του 2008 το κινεζικό νόμισμα διατηρείται γύρω στα 6,83 ανά δολάριο, μετά την απελευθέρωσή του και ισχυροποίηση κατά 21% τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό βοήθησε σημαντικά τους εξαγωγείς και περιόρισε τη συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου, ενώ αύξησε την κριτική εκτός χώρας ότι η Κίνα παρέχει στις εταιρείες άδικη επιχορήγηση.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |