Thursday, June 10, 2010

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η BOE αποφάσισε επίσης τη διατήρηση της αναστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων πέρα από το ύψος των 200 δισ. λιρών. Σημειώνεται πως και οι δύο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες από τη μεριά των οικονομολόγων.


“Η BOE ενδεχομένως αναμένει τις λεπτομέρειες του έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου πριν επανεξετάσει τη στρατηγική της,” αναφέρει ο οικονομολόγος της Lloyds TSB, Kenneth Broux. Ο νέος πρωθυπουργός David Cameron έχει προαναγγείλει σημαντικές περικοπές των δημοσίων δαπανών τις οποίες ο διοικητής της BOE, Mervyn King, έχει υποστηρίξει.

Η τριμηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη πως οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής παραμένουν σε γενικές γραμμές σίγουροι πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών λόγω των αναμενόμενων πτωτικών πιέσεων στις τιμές από την αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι οικονομολόγοι, αυτές οι προσδοκίες ενδεχομένους έχουν μειώσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,7% τον Απρίλιο

source: capital.gr

No comments:

Share |