Tuesday, May 19, 2009

Βγενόπουλος: Κράτος εν κράτει το κατεστημένο

Βγενόπουλος: Κράτος εν κράτει το κατεστημένο

Βαριές κουβέντες για το κυπριακό κράτος και για το οικονομικό σύστημα της Κύπρου είπε το απόγευμα σε δημοσιογράφους ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Ανδρέας Βγενόπουλος, αναφορικά με την απόφαση του ομίλου να μεταφέρει την έδρα του από την Κύπρο στην Ελλάδα. Έκανε λόγο για κατεστημένο που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει εμποδίζοντας την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Σε σχέση με το εποπτικό πλαίσιο, ο κ. Βγενόπουλος έριξε τα πυρά του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προστατεύοντας το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είπε πως η απόφαση της Marfin είναι τελεσίδικη γιατί το ρυθμιστικό και οικονομικό πλαίσιο στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για αγκυλώσεις και συντηρητισμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση σε αξιωματούχους του Ομίλου να στηρίζουν τη μετοχή τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν φεύγει από την Κύπρο αλλά θα μείνει και θα παλέψει υπό την ιδιότητα του προέδρου της νέας τράπεζας και τώρα που θα σταματήσει να έχει το πιστόλι στον κρόταφο θα μιλά πιο ανοικτά διότι». Όπως είπε «θα μεταφέρει τις εμπειρίες του στον κυπριακό λαό».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «το οικονομικό κατεστημένο με έντονα στοιχεία διαπλοκής που πολλές φορές λειτουργεί ως κράτος εν κράτει στην Κύπρο παρεμποδίζει τις δραστηριότητες του Ομίλου. Και αυτό το κατεστημένο δεν μπορεί να διορθωθεί σε 4 μήνες ώστε να συμβάλει στην αλλαγή της απόφασης μας», διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση τους είναι τελεσίδικη.

«Οι μηχανισμοί που επικρατούν και οι νοοτροπίες που επικρατούν δεν είναι κατάλληλες για ένα χρηματοοικονομικό κέντρο», είπε.

Ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με το διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιο Ορφανίδη, εκφράζοντας τη λύπη του για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για το αίτημα της MIG να αυξήσει τη συμμετοχή της στη Marfin Popular.

«Δεν έχω κανένα παράπονο από τον κ. Ορφανίδη ο οποίος θεωρώ ότι υφίσταται ένα κομμάτι από τα δεινά που έχουμε υποστεί και εμείς στην Κύπρο», είπε. Αποστασιοποιήθηκε επίσης από το θέμα της μη αδειοδότησης της MIG από την ΚΤ.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε επίσης ότι δεν υπήρχε προειλημμένη απόφαση και ότι αυτή ελήφθη την περασμένη Παρασκευή, συμπληρώνοντας ότι «σαν σκέψη δημιουργείτο κάθε φορά, όταν συναντούσαμε μια σειρά εμποδίων για την ανάπτυξη της τράπεζας».

Ο κ. Βγενόπουλος απέρριψε επίσης τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ενόχλησης του από την ενδεχόμενη επένδυση του Κατάρ σε περιοχή κοντά στο Χίλτον.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι στόχος είναι η αναδιοργάνωση τη τράπεζας και η δημιουργία στην Κύπρο μιας άλλης τράπεζας με το όνομα Marfin Laiki η οποία θα είναι κυπριακή.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το προσωπικό και τα στελέχη της τράπεζας αλλά και για τους μετόχους. Απεναντίας σημείωσε η αλλαγή γίνεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων καθώς θα αυξηθεί η μετοχική αξία της τράπεζας και κάλεσε τους επενδυτές να τους εμπιστευτούν πλήρως.

«Έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες ώστε να μην υπάρξει και η παραμικρή βλάβη στην κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε επίσης πολλές φορές ότι δεν φεύγουμε από την Κύπρο και ούτε πρόκειται να φύγουμε ποτέ. Μάλιστα, είπε, ότι ο ίδιος νιώθει την Κύπρο ως δεύτερη πατρίδα του και ότι θα είναι ο πρόεδρος της τράπεζας στην Κύπρο.

«Γίνεται μια τυπική αλλαγή της έδρας η τύχη της οποίας θα εξαρτάται από άλλο διαφορετικό καθεστώς το οποίο δίδει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί σύμφωνα με τη στρατηγική μας ενώ στην Κύπρο η Μαρφίν Λαική θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βρήκαμε το 2006».

Ανέφερε ότι το φορολογικό όφελος, το οποίο ο Όμιλος θα χάσει, λόγω της μεταφοράς του από την Κύπρο στην Ελλάδα, θα ισοφαριστεί και θα υπερκεραστεί μόνο από τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν.



STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |