Tuesday, May 19, 2009

Τετ-α-τετ Βγενόπουλου με μετόχους

Τετ-α-τετ Βγενόπουλου με μετόχους


Κρίσιμο τετ-α-τετ θα έχει σήμερα η διοίκηση της Marfin με το προσωπικό, τους μετόχους και τα ΜΜΕ, το πρώτο μετά την απόφαση της να μεταφέρει την έδρα της Τράπεζας στην Ελλάδα. Υπό το φως των αντιδράσεων που άρχισαν να δημιουργούνται σε πολιτικό επίπεδο αλλά και των ανησυχιών που προκαλεί στο προσωπικό και στους πελάτες της τράπεζας η επίμαχη απόφαση, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος, θα συναντηθεί το μεσημέρι με δημοσιογράφους, θα ενημερώσει το απόγευμα μεσόβαθμα και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας και θα παραστεί αργότερα στην ετήσια συνέλευση του ομίλου.

Η συνέλευση θα δώσει την ευκαιρία στη διοίκηση να αφουγκραστεί για πρώτη φορά τις αντιδράσεις των μετόχων αλλά και να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης.

Βασικός άξονας των παρεμβάσεων Βγενόπουλου θα είναι το περιοριστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που, σύμφωνα με τη Marfin, υπάρχει στην Κύπρο. Αν και η διοίκηση του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αποφύγει τις άμεσες αναφορές στην τριβή που είχε με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα της αδειοδότησης της MIG, θα επαναλάβει τη σημασία που αποδίδει ο όμιλος στη «στρατηγική ευελιξία» που θα του δώσει η παρουσία του στην Ελλάδα.

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες των καταθετών της Τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος αναμένεται επίσης να τονίσει στη συνέλευση ότι το ενεργητικό της κυπριακής τράπεζας θα μείνει στην Κύπρο, εννοώντας τις καταθέσεις. Στην Ελλάδα ενδέχεται να επιστρέψει το ενεργητικό που ήρθε στην Κύπρο μετά την αναδιοργάνωση του ομίλου το 2006, δηλαδή οι θυγατρικές του εξωτερικού (π.χ. της Ρουμανίας), ανέφερε χθες στη StockWatch εκπρόσωπος της Τράπεζας.

Ο κ. Βγενόπουλος θα τονίσει επίσης πως η αλλαγή της έδρας δεν συνεπάγεται «φυγή» της Marfin. Ο ισχυρός ανήρ του ομίλου, ενδέχεται να αναφερθεί στις επενδύσεις της Marfin στην Κύπρο – στο Hilton, στα δύο νοσοκομεία, στα Goody’s και στις γαλακτοβιομηχανίες Κρίστης και Χαραλαμπίδης – για να εξηγήσει πως συνεχίζει να έχει ισχυρή παρουσία στην Κύπρο.

Σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, η Marfin θα καλέσει προσεχώς νέα συνέλευση των μετόχων για να εγκρίνουν την απόφαση της διοίκησης. Με βάση υπολογισμούς της ίδιας της διοίκησης, οι κάτοικοι Κύπρου κατέχουν γύρω στο 30-35% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, το Dubai και η MIG άλλο 30% ενώ το υπόλοιπο υπολογίζεται πως ανήκει σε ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Συνολικά, το μετοχολόγιο της τράπεζας περιλαμβάνει 80 χιλ. μετόχους περίπου.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η συνέλευση της τράπεζας θα γίνει υπό τη σκιά των πολιτικών πυρών που εκτοξεύθηκαν χθες κατά της κυβέρνησης αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας για τους χειρισμούς τους.

Η αντιπολίτευση έψεξε την κυβέρνηση για την απόφαση την Marfin, ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του προέδρου Χριστόφια, άφησε αιχμές για το χειρισμό του θέματος από την Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι προσπάθησε να αποτρέψει τη φυγή της Marfin με επαφές που είχε τόσο με το διοικητή της ΚΤ όσο και με τον κ. Βγενόπουλο χωρίς να καταφέρει να τους μεταπείσει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση για να ανατρέψει τα δεδομένα, γιατί οι ρυθμιστικές αρχές είναι ανεξάρτητες.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |