Tuesday, May 19, 2009

Βγενόπουλος: Μας πολέμησε το σύστημα

Βγενόπουλος: Μας πολέμησε το σύστημα

Μύδρους κατά του κυπριακού οικονομικού συστήματος εξαπέλυσε στην ετήσια συνέλευση της Marfin Popular, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου, Ανδρέας Βγενόπουλος, εξηγώντας στους μετόχους την απόφαση της διοίκησης να μεταφέρει την έδρα του στην Ελλάδα. Στην ομιλία του στη συνέλευση, ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε ότι το κυπριακό σύστημα δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στη Marfin, που θέλει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στις διεθνείς αγορές για να αναπτυχθεί.

Στην ομιλία του, ο ισχυρός ανήρ του ομίλου Marfin, ανέπτυξε την επιχειρηματική λογική της απόφασης του να μεταφέρει την έδρα του στην Κύπρο. Εξήγησε ότι η Marfin σκοπεύει να συνεχίσει να επεκτείνεται τα επόμενα χρόνια αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές. Το εγχώριο ρυθμιστικό σύστημα, είπε, επειδή είναι συντηρητικό, δεν παρέχει την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζεται ο Όμιλος για να επεκταθεί.

Έφερε ως παράδειγμα τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων, και την διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ των κυπριακών και διεθνών εποπτικών αρχών. «Πέστε ότι αγοράζεις μια τράπεζα έναντι €1 δις και ότι αυτή η τράπεζα έχει equity €0,5 δις. Με βάση τους κυπριακούς κανόνες, αυτό πρέπει να σου αφαιρεθεί από τα εποπτικά κεφάλαια, ενώ αλλού δεν ισχύει αυτό», είπε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των διεθνών ομίλων. Θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο», συνέχισε.

Ο κ. Βγενόπουλος μίλησε επίσης για το θέμα της αγοράς ιδίων μετοχών. Στο εξωτερικό, είπε, ένας όμιλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μετοχές που κατέχει για σκοπούς εξαγοράς. Στην Κύπρο, είπε, δεν επιτρέπεται καν μια τράπεζα να αγοράσει τις μετοχές της.

«Επίσης, στην Κύπρο υπάρχει θέμα των κλειστών περιόδου, που σε κανονικές περιόδους προστατεύουν, αλλά σε περιόδους κρίσης είναι οδυνηρές για τους μετόχους, που θέλουν να υπερασπίσουν τη μετοχή τους. Το Δεκέμβριο, όταν η κρίση ήταν έντονη, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές άλλαξαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για μικρή περίοδο δύο μηνών. Εμείς είπαμε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς για δύο μήνες να μην υπάρχει αυτός ο περιορισμός της κλειστής περιόδου, αλλά μας το αρνήθηκαν. Νομίζω πως αν μας είχανε βοηθήσει τα πράγματα μας είχαν βοηθήσει η τιμή της μετοχής δεν θα ήταν τόσο χαμηλά».

«Σας εξήγησα, λοιπόν, πολύ σοβαρούς στρατηγικούς στόχους για την απόφαση μας που σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι κριτική αυτή για το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο. Η Κύπρος βάσει του θεσμικού πλαισίου, όπως σας το εξήγησα προηγουμένως, έχει υιοθετήσει την πολιτική ότι πρέπει να έχει μια τράπεζα να τιμωρείται αν θέλει να λαμβάνει κινδύνους για να επεκτείνεται», σημείωσε.

Θέλουμε να έχουμε στην Κύπρο τράπεζα με €300 δις ενεργητικό. Έχουμε μια υποχρέωση στους μετόχους: να δημιουργήσουμε υπεραξία. Επομένως, χρειάζεται να έχουμε το ίδιο ανταγωνιστικό πλαίσιο», σημείωσε.

Δεν φεύγουμε

«Διάβασα και άκουσα ότι η Marfin φεύγει από την Κύπρο», συνέχισε. «Δεν θα φύγουμε από την Κύπρο ποτέ». Μένουμε και πιθανόν μετά το τέλος αυτής της περιόδους να έχουμε καλύτερη δομή για να μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε.

Έπειτα ο κ. Βγενόπουλος ανέλυσε τα οφέλη που έφερε στους μετόχους η συμμετοχή της Marfin στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής και η νέα διοίκηση.

«Μέσα σε τρία χρόνια επεκταθήκαμε, τα καταστήματα μας πολλαπλασιάστηκαν και οι υπάλληλοι αυξήθηκαν, είπε. Εμείς είχαμε πει τότε, ότι θα αυξηθεί το προσωπικό, δεν θα μειωθεί. Το προσωπικό αυξήθηκε κατά 10%. Οι μέσες απολαβές ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 17.5%, κυρίως μεταξύ των χαμηλομίσθων», συνέχισε.

«Επίσης, ήρθαμε εδώ και σπάσαμε τα μονοπώλια. Υπήρχαν παρόμοιες τιμολογήσεις μεταξύ τραπεζών, αλλά αυτό τελείωσε. Έσπασαν επίσης τα μονοπώλια στην εγορά εργασίας. Πριν έρθουμε, δεν επιτρεπόταν η μεταφορά υπαλλήλων σε άλλες τράπεζες. Τώρα γίνεται», είπε.

«Τον ανταγωνισμό, εμείς τον φέραμε», σημείωσε.

«Επίσης, φέραμε και την εκπροσώπηση της ΕΤΥΚ στα διοικητικά συμβούλια, και καθιερώσαμε την Επιτροπή Αξιοκρατίας για τα θέματα προαγωγών», σημείωσε.

Όταν ήρθαμε το 2006, συνέχισε, «η Λαϊκή ήταν σε πέντε χώρες με μικρή παρουσία, όπως η Σερβία και η Ελλάδα. Αυτές οι χώρες εξελίχθηκαν σε έντεκα».

Με την επιτυχή μεταφορά της έδρας, θα υπάρχει ένα αποτέλεσμα: η δημουργία της Marfin Laiki ως θυγατρικής τα μεγέθη της οποίας θα είναι πολύ μεγαλύτερα, ανέφερε «Δεν φεύγουμε από την Κύπρο. Θα υπάρχει μια σημαντική και εύρωστη τράπεζα, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Δεχθήκαμε πόλεμο από το κατεστημένο

Πέραν των επιχειρηματικών λόγων για την απόφαση της Marfin να φύγει από την Κύπρο, ο κ. Βγενόπουλος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και σε συστημικούς λόγους.

«Αν θέλετε μια γενικότερη εξήγηση», πρόσθεσε μετά ο κ. Βγενόπουλος, «πέραν των επιχειρηματικών λόγων, μπορώ να σας πώ ότι θεωρούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κατεστημένο, που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει». Από τότε που ήρθαμε στην Κύπρο, πρόσθεσε, το κατεστημένο μας πολέμησε. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε με διάφορες αρχές για να δούμε την αντικειμενικότητα τους – πρέπει να δούμε, ποιος είναι συγγενής ποιου, αυτοί που φεύγουν από εκείνη την αρχή, που έχουν πάνε, κτλ», είπε με νόημα.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μας κυνηγά αλύπητα», είπε σε έντονο ύφος. «Αντί να φωνάζετε σε εμένα, καλύτερα να φωνάξετε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς», είπε σε μετόχους που εξέφρασαν τη δυσαρέσκια τους για την κίνηση της Marfin.

«Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα», συνέχισε. Έχουμε μια θυγατρική στο Λονδίνο και θέλαμε να την φέρουμε και στην Κύπρο, τη Marfin Capital. Αυτή η μικρή αίτηση, λοιπόν, επειδή ο νόμος λέει ότι πρέπει να δοθεί η έγκριση εντός έξι μηνών, εγκρίθηκε ακριβώς στο τέλος της εξάμηνης περιόδου».

Ο κ. Βγενόπουλος ήταν ιδιαίτερο έντονος στο θέμα των διορισμών του κράτους: Στην Κύπρου υπάρχει μια «διατηρούμενη γεροντοκρατία», είπε. «Πρέπει να είναι πάνω από 75 χρονών για να πάρει κάποιος τη δουλειά».

«Είναι μέσα σε αυτό το σύστημα του οικονομικού κατεστημένου που δουλεύουμε, και επομένως έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Για παράδειγμα, εμείς δουλεύουμε με tier 1 ratio 8% και άλλες τράπεζες με 6%. Εμείς είμαστε κάτι περίεργο, φαίνεται, επειδή δεν είμαστε μέρος του κατεστημένο», είπε σε εξίσου έντονο ύφος.

Ο κ. Βγενόπουλος έψεξε επίσης τον πρώην πρόεδρο του ΧΑΚ, Άκη Κλεάνθους, γιατί ενώ τον είχε ενημερώσει δύο μέρες πριν υποβάλει δημόσιες προτάσεις για την Τρ. Κύπρου και την Τρ. Πειραιώς τον Ιανουάριο του 2007 ότι θα το έκανε, αυτός δεν τον προστάτεψε όταν η Τρ. Πειραιώς υποστήριξε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς ότι η κίνηση της Marfin ήταν για να παρεμποδίσει τη δική της δημόσια πρόταση.

«Αντί να βγει ο πρόεδρος του ΧΑΚ τότε και να πει ότι είχε ενημερωθεί ο ίδιος για αυτό το θέμα, πριν την πρόταση της Τρ. Πειραιώς, δεν είπε τίποτε», σημείωσε.

Ο κ. Βγενόπουλος δεν σταμάτησε όμως εδώ. Πρόσθεσε: «την τότε περίοδο υπήρχε ένας υπουργός Οικονομίας, που είχε θεσμικές παρεμβάσεις – δεν θα πω εξωθεσμικές. Έφυγε, και διεκδίκησε μετά τη θέση του προέδρου της Τρ. Κύπρου».

«Δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση. Δεν κατηγορώ κανένα για κάτι παράνομο, είμαστε στη χώρα τη νομιμότητας, άλλωστε», είπε με μια δόση ειρωνίας. «Δεν μου αρέσει σε κάποιες αρχές να υπάρχουν τέτοιου είδους σχέσεις και συσχετισμοί».

«Ενεργώ προς το συμφέρον των μετόχων». «Η προσπάθεια είναι να φύγουμε από το κατεστημένο που δεν μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε», ανέφερε. «Θα έπρεπε η κυπριακή κοινωνία να πει ‘μα τι γίνεται εκεί; Βάζετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;’», είπε.

«Δεν ξεκίνησα τον όμιλο για να είναι μια μετριότητα. Τον ξεκίνησα για να τον μεγαλώσω. Όποιος θέλει είναι μαζί μου, και όποιος δεν θέλει είναι εναντίον», είπε χειροκροτούμενος από αρκετούς μετόχους που κατέκλυσαν το Hilton Cyprus.

Και κατέληξε: «Αν Κύπριος είναι αυτός που γεννήθηκε στην Κύπρο, δεν είμαι Κύπριος. Αν Κύπριος είναι αυτός που έχει ελληνικά ιδανικά και κυπριακή κουλτούρα, αυτός που πιστεύει στην ισονομία και όχι στην ‘πουστιά’ τότε εγώ είμαι Κύπριος», κατέληξε.

Επιφυλάξεις μετόχων

Οι προσπάθειες του κ. Βγενόπουλου να πείσει τους μετόχους για την αναγκαιότητα μεταφοράς της έδρας της Marfin προσέκρουσαν αρχικά στην έντονη δυσπιστία των μετόχων της Τράπεζας. Όλοι σχεδόν οι μέτοχοι που έλαβαν το λόγο δήλωναν αρχικά ότι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του κ. Βγενόπουλου, διότι τα όσα ανέφερε περί γραφειοκρατίας και θεσμούς που δεν λειτουργούν συμβαίνουν και σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα. Τον κάλεσαν επίσης να προβληματιστεί για το πλήγμα που θα υποστεί η εικόνα της Κύπρου από αυτή την ενέργεια.

Η δυσπιστία των μετόχων έδωσε τροφή για ακόμα πιο καυστικά σχόλια από τον αντιπρόεδρο της Marfin. Ο κ. Βγενόπουλος καθησύχασε στις απαντήσεις του τους μετόχους ότι θα βρεθεί τρόπος να στηριχθεί και το Χρηματιστήριο χωρίς όμως να υπάγεται ξανά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Προτιμώ» είπε «να υπάγουμε στην Ζιμπάπουε παρά στην κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Από τα πυρά του κ. Βγενόπουλου, δεν ξέφυγε ούτε ο μεγάλος ανταγωνιστής της Marfin, η Τρ. Κύπρου. Χαρακτήρισε «φθηνές» τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Τράπεζας ότι η τράπεζα τους είναι 110 χρόνια στην Κύπρο και δεν φεύγει ποτέ.

Καταλήγοντας απευθυνόμενος στους μετόχους τους ζήτησε «να τον καταλάβουν να τον στηρίξουν και να τον εμπιστευτούν αλλά να τον κρίνουν αργότερα» είπε για να επαναλάβει ότι «η απόφαση του είναι τελεσίδικη και λήφθηκε μετά από έντονο προβληματισμό».

Υπό τις επίμονες ερωτήσεις των μετόχων, τα σχόλια του κ. Βγενόπουλου δεν έμειναν μόνο στις εποπτικές αρχές, αλλά ακούμπησαν και την κυβέρνηση, που βρίσκεται σε επαφές με το κρατίδιο του Κατάρ για ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου απέναντι από τον χώρο που γινόταν η συνέλευση.

«Ήρθε κανείς σε μας που είμαστε ήδη εδώ να μας πει ότι έχουμε ένα ωραίο φιλέτο οικόπεδο και θέλουμε να το κάνουμε εξάστερο και εμείς είπαμε όχι;», διερωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος για να χειροκροτηθεί, τελικά, από τους μετόχους.

Η Marfin ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφαση της για μεταφορά της έδρας την Παρασκευή.

Οι μέτοχοι θα κληθούν σε τέσσερις μήνες να επικυρώσουν την απόφαση της διοίκησης σε έκτακτη συνέλευση.

Η μετοχή της Τράπεζας έκλεισε σήμερα στα €2,51 με άνοδο 7,3%, συγκεντρώνοντας όγκο €30 εκ. περίπου στο ΧΑ και στο ΧΑΚ.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |