Friday, March 18, 2011

Ευρωζώνη: Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Σε επίπεδα - ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Το μεγαλύτερο εμπορικό της έλλειμμα σημείωσε τον Ιανουάριο η ζώνη του ευρώ καθώς οι εισαγωγές ενισχύθηκαν από τον προηγούμενο μήνα ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σημαντικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία έδειξαν διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 14,8 δισ. ευρώ από 0,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από την έναρξη των συγκρίσιμων καταγραφών τον Ιανουάριο του 1999, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Τα στοιχεία δεν έχουν προσαρμοστεί εποχιακά.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν σε 124,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο 27% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο μειώθηκαν σημαντικά από τον Δεκέμβριο όταν είχαν φτάσει τα 134,5 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 139,4 δισ. ευρώ από 135,0 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 29%.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση οι εξαγωγές ανήλθαν σε 139,4 δισ. ευρώ που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη συγκρίσιμων καταγραφών το 1999, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 142,7 δισ. ευρώ το υωηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Για το σύνολο του 2010 το εμπορικό ισοζύγιο της ζώνης του ευρώ πέρασε σε έλλειμμα 0,2 δισ. ευρώ από πλεόνασμα 15,8 δισ. ευρώ το 2009 κυρίως ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου ελλείμματος στο εμπόριο πρώτων υλών και ενέργειας, όπως έδειξαν τα στοιχεία.




source: capital.gr

No comments:

Share |