Thursday, February 4, 2010

Κίνα και ΗΠΑ πρωτοπόρες στην αιολική ενέργεια

Δυναμική ανάπτυξη στις υποδομές αιολικής ενέργειας σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα το 2009, οι οποίες αναλογούν συνολικά στο 38% της παγκόσμιας δυναμικότητας.

Η Γερμανία, ενώ πέρσι βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ κατέχοντας τη δεύτερη θέση, φέτος έχει μείνει σημαντικά πίσω και σχεδόν «ισοβαθμεί» με την Κίνα στην τρίτη θέση, η οποία σχεδόν διπλασίασε τη δυναμικότητα των αιολικών της πάρκων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 9,9 GW το περασμένο έτος, αγγίζοντας πλέον τα 35,2 GW.

Σύμφωνα με τον Economist, ωστόσο, το προβάδισμα της Αμερικής δεν θα είναι βιώσιμο, καθώς η Κίνα σημειώνει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι ο πέμπτος χρόνος που η Κίνα διπλασιάζει σχεδόν τη δυναμικότητά της, προσθέτοντας 13 GW στο αιολικό της «οπλοστάσιο», εκτοπίζοντας την Ισπανία από την τέταρτη θέση.

Τέλος, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 31% το 2009, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων επτά χρόνων.

naftemporiki

No comments:

Share |