Thursday, February 4, 2010

ΗΠΑ: Αύξηση της παραγωγικότητας 6,2% το δ΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αύξηση της παραγωγικότητας 6,2% το δ΄ τρίμηνο

Περιορίστηκε ελαφρώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, καθώς οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η παραγωγικότητα του επιχειρηματικού κλάδου, εκτός του γεωργικού τομέα, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2%, έναντι 7,3% στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Η παραγωγή ενισχύθηκε σε ποσοστό 7,2% στους τρεις τελευταίους μήνες του 2009, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 1%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγικότητας σε ποσοστό 7,3% στο τέταρτο τρίμηνο. Το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος, το οποίο αποτελεί σημαντική ένδειξη πληθωρισμού, μειώθηκε στο ετήσιο ρυθμό του 4,4% στο τέταρτο τρίμηνο.

Αναφορικά με το σύνολο του έτους, η παραγωγικότητα αυξήθηκε στο 2,9%, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός από το 2003. Τόσο οι ώρες εργασίας όσο και η παραγωγή μειώθηκαν σε ποσοστά-ρεκόρ το 2009, ενώ το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος περιορίστηκε κατά 0,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2002.

capital.gr

No comments:

Share |