Wednesday, June 30, 2010

ΕΚΤ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών


ΕΚΤ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη πως ολοκλήρωσε το πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών αξίας 60 δισ. ευρώ για τη στήριξη της αγοράς ομολόγων. Η τράπεζα επιβεβαίωσε πως αυτή και οι 16 εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα κρατήσουν όλα τα ομόλογα που έχουν αγοράσει μέχρι την ωρίμανσή τους.

Το πρόγραμμα ήταν ένα από τη μη καθιερωμένα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Αρχικά είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά καλυμμένων ομολογιών της Ευρωζώνης, μειώνοντας δραστικά το premium της απόδοσης που δημιουργήθηκε καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από προϊόντα που θεωρούσαν επικίνδυνα.

Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων που δίνονται στη μορφή ενυπόθηκων δανείων ή για το δημόσιο τομέα.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, τα ομόλογα γνώρισαν νέες πιέσεις οι οποίες προκλήθηκαν έμμεσα λόγω των προβλημάτων με τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το Ευρωσύστημα ξόδεψε συνολικά 60,486 δισ. ευρώ για τις αγορές των ομολόγων στις πρωτογενείς και δευτερογενείς αγορές.

Η μικρή απόκλιση από το όριο των 60 δισ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι τα ημερήσια στατιστικά αντανακλούν το πραγματικό ποσό που καταβλήθηκε συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ενώ τα 60 δισ. ευρώ αναφέρεται στην ονομαστική τους αξία.

capital.gr

No comments:

Share |