Wednesday, December 3, 2008

Να γιατί αγοράζει ο Buffett

Να γιατί αγοράζει ο Buffett

Νομίζετε ότι η φετινή ήταν μια άσχημη χρονιά; Τι να πει και ο Warren Buffett ο οποίος είδε πάνω από 16 δις δολάρια της Berkshire Hathaway να κάνουν φτερά και τις επενδύσεις της στη Goldman Sachs και τη General Electric να μην αποδίδουν ικανοποιητικά... Τι συνέβη στο «μάντη» των επενδύσεων; Οι χρησμοί του έχασαν την αξιοπιστία τους; Eτσι πιστεύει ο επενδυτής Simon Maierhofer. Η δήλωση του Buffett ότι οι μετοχές θα υπεραποδώσουν των μετρητών μέσα στα επόμενα χρόνια, τον βρίσκει αντίθετο.

Πώς καταρρέει λοιπόν η θεωρία του Buffett; Με το εξής παράδειγμα: Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, κεφάλαιο 10.000 δολαρίων, αν είχε επενδυθεί στον S&P 500 πριν 10 χρόνια, θα άξιζε τώρα 7.500 δολάρια. Αντιθέτως, το ασφαλέστερο ισοδύναμο, τα treasury bills θα επέστρεφαν περίπου 30%, αυξάνοντας τα μετρητά στα 13.000 δολάρια.

Ας δούμε όμως τι δείχνει η ιστορία για το μέσο όρο του Dow Jones Industrial Average τα τελευταία 100 χρόνια. Τη δεκαετία 1998-2008 είχε μέση απόδοση (μέχρι στιγμής) 9%. Την προηγούμενη είχε 331%. Πιο πριν είχε 165% ενώ μια δεκαετία ακόμη πίσω, τη 1968-1978 είχε 19%. Η ιστορία συνεχίζεται: 77% τη δεκαετία 1958-1968, 226% τη 1948-1958.

Τα πάντα μπορούν να συμβούν στο κοντινό μέλλον, το οποίο αυτή τη στιγμή φαίνεται ασταθές και απρόβλεπτο, όπως συμβαίνει πάντα. Μακροπρόθεσμα όμως, η τάση της αγοράς είναι σαφής. Περίοδοι άνθησης ακολουθούν περιόδους χρεοκοπίας και αντίστροφα.

Ναι, είναι γεγονός ότι υπάρχει αστάθεια στην αγορά, παραδέχονται οι αναλυτές. Η καλύτερη περίοδος για επενδύσεις είναι όταν όλοι έχουν πανικοβληθεί, τονίζουν για άλλη μια φορά, επειδή τότε μπορείτε να αγοράσετε καταπληκτικές εταιρίες σε τιμές ευκαιρίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη. Παρόλα αυτά, καταλήγουν, ένα είναι σίγουρο. Οι μετοχές, μακροχρόνια, θα αποδώσουν θετικά. Ο Warren Buffett επομένως, μάλλον ξέρει τι κάνει όταν επιμένει στην αγορά μετοχών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |