Monday, September 22, 2008

Μέτρα «σωτηρίας» και από άλλες χώρες ζητούν οι ΗΠΑ

Μέτρα «σωτηρίας» και από άλλες χώρες ζητούν οι ΗΠΑ




Σε μία άνευ προηγουμένου παρέμβαση στις αγορές προέβη η αμερικανική κυβέρνηση Μπους ζητώντας προχθές την έγκριση του Κογκρέσου για να αγοράσει από χρηματοοικονομικούς ομίλους επισφαλείς επενδύσεις που είχαν πραγματοποιήσει στην αγορά ενυπόθηκων δανείων αξίας 700 δισ. δολαρίων, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη χρηματοοικονομική κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης.


Καλύτερη επιλογή η επιβάρυνση των φορολογουμένων από τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και την περαιτέρω διολίσθηση των τιμών στέγης θεωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος την παρέμβαση στις αγορές.
Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από μία «σαρωτική» εβδομάδα που άλλαξε άρδην το τοπίο στη Wall Street με την κατάρρευση της Lehman, την πώληση της Merrill Lynch και την κυβερνητική διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG.

Το νέο σχέδιο, με το οποίο ο Αμερικανός υπουργός Χένρι Πόλσον ευελπιστεί να αποφύγει το «πάγωμα» των πιστωτικών αγορών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αγοράσει το «τοξικό» ενεργητικό κάθε αμερικανικού χρηματοοικονομικού οργανισμού εντός της προσεχούς διετίας, ανεβάζοντας το επίσημο ανώτατο όριο του εθνικού χρέους από τα 10,6 στα 11,3 τρισ. δολάρια.

Ο Πόλσον αποκτά ενισχυμένες εξουσίες με αυτή την ύστατη προσπάθεια και οι αποφάσεις του δεν θα μπορούν να αναθεωρηθούν από κανένα δικαστήριο, σύμφωνα με αντίγραφο προσχέδιου νόμου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες, που ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης άμεσα, μολονότι ζητούν κάποιες αλλαγές, όπως μεγαλύτερη εποπτεία, επιβολή ορίων στις αμοιβές στελεχών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σχέδιο και παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο Πόλσον ωστόσο αντιδρά στο τελευταίο αίτημα των Δημοκρατικών για παροχή πρόσθετης βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έκρινε αναγκαίο το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης, λέγοντας ότι η επιβάρυνση των φορολογουμένων θεωρείται καλύτερη επιλογή από τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, την εξάλειψη των συνταξιοδοτικών λογαριασμών, την περαιτέρω διολίσθηση των τιμών στέγης και το «πάγωμα» της πιστωτικής αγοράς. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τολμηρή προσέγγιση θα κοστίσει στις αμερικανικές οικογένειες πολύ λιγότερα χρήματα από άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μπους, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία έγκρισης του μέτρου θα έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναγκαίο θεωρούν το μέτρο και οικονομολόγοι, παρά το συσσωρευόμενο κυβερνητικό χρέος, τη στιγμή δε που το εφετινό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στα 407 δισ. δολάρια, σε επίπεδα υπερδιπλάσια από τα περυσινά.

Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι αναλυτές που δεν θεωρούν το μέτρο αρκετό για τη διάσωση ορισμένων τραπεζών, οι οποίες ίσως να αναγκαστούν να απορροφήσουν μόνες τους μεγάλες ζημίες στην περίπτωση που πωλήσουν το προβληματικό ενεργητικό τους. Ηδη, πρώην αξιωματούχοι της Φέντερα Ρεζέρβ, νομοθέτες και στελέχη της Wall Street υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει υπερβολικές κινήσεις, οι οποίες δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν την αναπόφευκτη επιδείνωση των στεγαστικών και χρηματοοικονομικών αγορών.

«Κάθε φορά που η κυβέρνηση παρεμβαίνει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», υποστηρίζει ο Πήτερ Σκίφ, πρόεδρος του χρηματιστηριακού ομίλου Euro Pacific Capital.

Προτροπή και σε άλλες χώρες

Η κυβέρνηση Μπους ασκεί πιέσεις και σε άλλες χώρες όπως Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία να καταρτίσουν σχέδια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πλήττουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Washington Post».

Αμερικανοί αξιωματούχοι προτρέπουν και άλλες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν ανάλογες πρωτοβουλίες, προτείνοντας μία δίχως προηγούμενο προσπάθεια σταθεροποίησης του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο σχέδιό του που αποσκοπεί να θέσει υπό έλεγχο την πιστωτική κρίση.

Αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, που θέλησε ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι η τράπεζα βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με Αμερικανούς για το συντονισμό μιας «παγκόσμιας προσπάθειας αντιμετώπισης του προβλήματος», αν και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι δεν σχεδιάζει μία αμερικανικού τύπου διάσωση του «τοξικού» ενεργητικού των τραπεζών.

Η ΕΚΤ απέφυγε οιοδήποτε σχόλιο επ΄αυτού και μόνο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος του Eurogroup (Ομάδας υπουργών Οικονομικών Ευρωζώνης), χαρακτήρισε σοφή την αμερικανική κίνηση και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών.

Νέο τραπεζικό «θύμα»

Στο κλείσιμο της 12ης αμερικανικής τράπεζας προχώρησαν την Παρασκευή οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Πρόκειται για την Ameribank Inc. με έδρα τη Δυτική Βιρτζίνια, συνολικό ενεργητικό 115 εκατ. δολαρίων και σύνολο καταθέσεων ύψους 102 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

H FDIC ορίστηκε σύνδικος πτώχευσης και ανακοίνωσε την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας από τη Pioneer Community Bank και τη Citizens Savings Bank, οι οποίες και θα αναλάβουν το σύνολο των καταθέσεων της Ameribank.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |