Monday, September 22, 2008

H S&P λέει ότι έρχεται νέο κύμα διαγραφών και η Μοrgan Stanley αγοράζει...

H S&P λέει ότι έρχεται νέο κύμα διαγραφών και η Μοrgan Stanley αγοράζει...

Το β' εξάμηνο που διανύουμε δεν θα είναι καθόλου ήρεμο όπως υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η S&P με τίτλο « Global Financial Institutions Eye Another Wave Of Write-Downs As U.S. Housing Woes Spread » καθώς ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος θα είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμη μεγάλο κύμα διαγραφών.
Τα write-dοwns σε συνδυασμό με την αύξηση των ζημιών από τα «άσχημα» δάνεια θα δώσουν συνέχεια στις σεισμικές δονήσεις που ταρακουνούν εδώ και μήνες τους ισολογισμούς των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οπως υποστηρίζει ο αναλυτής της S&P κ. Scott Bugie, το δεύτερο αυτό εξάμηνο θα αποδειχθεί ένα πολύ δύσκολο τεστ για τον ήδη σφυροκοπημένο τραπεζικό κλάδο. Οι αναταραχές στις αγορές κεφαλαίου και η συνέχιση των άσχημων νέων από την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε ένα ακόμη τεράστιο κύμα διαγραφών.

Αν και ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει καταφέρει να αντλήσει ένα μεγάλο όγκο κεφαλαίων τον τελευταίο χρόνο για να καλύψει τις ζημιές που έχει υποστεί, οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι τόσο ευνοϊκές, και από εδώ και πέρα οι ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η επιτυχία στην μελλοντική άντληση κεφαλαίων μέσω εκδόσεων ή πωλήσεων assets, θα είναι ο παράγοντας κλειδί για τον καθορισμό των credit ratings πολλών τραπεζών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο πόνος του διεθνούς χρηματοοικονομικού κλάδου παραμένει έντονα συνδεδεμένος με τα σύννεφα που έχουν σκεπάσει την αμερικάνικη αγορά κατοικίας και οι ζημιές από τα προϊόντα που σχετίστηκαν με αυτήν, έχουν πλέον εξαπλωθεί πέραν της αγοράς του subprime η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 10%-15% του συνολικού δανεισμού στον κλάδο του real estate στις ΗΠΑ.

Οι μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς όπως η Citigroup, η Merrill Lynch και η UBS, συμβάλλουν στο 40% περίπου του συνόλου των διαγραφών αξίας 300 δισ. δολαρίων που έχουμε «αισθανθεί» μέχρι σήμερα. Ομως, οι διαγραφές έχουν εξαπλωθεί τόσο γεωγραφικά όσο και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα και αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η κατάρρευση της Lehman Brothers σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά συνεχίσουν να μην είναι ευνοϊκές, θα ασκήσει περεταίρω πιέσεις. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη...

Μοrgan Stanley

Εμείς αγοράζουμε μετοχές τώρα και πραγματοποιούμε στροφή 180 μοιρών γυρίζοντας την στάση μας από bearish σε bullish, δηλώνει σε νέα έκθεση της η Morgan Stanley με τίτλο « Fear Is the Key - Buying Equities Now».

Οπως τονίζει, η χρηματιστηριακή αγορά έχει κυριαρχηθεί από φόβο και το προφιλ ρίσκου/απόδοσης έχει αλλάξει σημαντικά, υποδηλώνοντας ένα τεράστιο ράλι εν όψη!

Αν και ο διεθνής οίκος δεν είναι πεπεισμένος ότι η μακροπρόθεσμη bear market έχει τελειώσει ή ότι έχουμε δει τα χαμηλά του τρέχοντος κύκλου, ιδιαίτερα δεδομένων των κινδύνων που υπάρχουν ακόμη στο χρημαοτοοικονομικό σύστημα και στις προοπτικές ανάπτυξης, οι δείκτες της πλέον δίνουν ξεκάθαρο σήμα αγορών και έτσι αγοράζει και γίνεται από … αρκούδα, ταύρος!

Ο στόχος για το επίπεδο του S&P 500 για το τέλος του 2008 είναι οι 1300 μονάδες τουλάχιστον, γεγονός που υποδηλώνει πως από τώρα και μέχρι το τέλος της χρονιάς μας περιμένει ένα τεράστιο ράλι.

Οι διεθνείς αρχές πολιτικής έχουν πλέον «ξυπνήσει» και έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κρίσης, οι μετοχές τόσο στις ώριμες όσο και στις αναδυόεμενες αγορές έχουν βουτήξει αρκετά, η ανοχή ρίσκου (risk tolerance) είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και μια επιθετική διεθνής πολιτική θα οδηγήσει σε σημαντικότατη βελτίωση του κλίματος και της εμπιστοσύνης και η ταχύτητα της παγκόσμιας ενοποίησης του χρηματοοικονομικού κλάδου, μαζί με τις κρατικές παρεμβάσεις θα βάλουν φρένο στους κινδύνους του συστήματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Morgan Stanley δηλώνει πλέον οverweight στον χρηματοοικονομικό κλάδο ο οποίος δεν θα αποτελεί πλέον τον ηγέτη των χαμένων αλλά τον οδηγό του ράλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |