Monday, September 22, 2008

Οι μνηστήρες για τις δραστηριότητες της Lehman στην Ε.Ε.

Οι μνηστήρες για τις δραστηριότητες της Lehman στην Ε.Ε.


Δύο είναι οι βασικοί «μνηστήρες» για την ευρωπαϊκή μονάδα της Lehman Brothers που οδηγήθηκε πρόσφατα σε πτώχευση. Πρόκειται για τη βρετανική τράπεζα Barclays αλλά και τη Nomura Holdings της Ιαπωνίας.

Η Barclays είχε επιχειρήσει να έλθει σε συμφωνία εξαγοράς του αμερικανικού κολοσσού πριν την κατάρρευσή του, αλλά δεν έλαβε τις εγγυήσεις που προσδοκούσε από το κράτος.

Τελικά, την περασμένη Τρίτη, συμφώνησε να αποκτήσει τις βασικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ έναντι 1,75 δισ. δολαρίων. Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές ενέκριναν και τυπικά τη συμφωνία το Σάββατο και έτσι η βρετανική τράπεζα έχει πλέον τον έλεγχο των 9.000 υπαλλήλων της Lehman στις ΗΠΑ. Η διοίκηση της Βarclays έχει εκδηλώσει ανοιχτά ενδιαφέρον και για μέρος των δραστηριοτήτων της Lehman Brothers στην Ευρώπη, με την κατάθεση επίσημης προσφοράς να θεωρείται θέμα ημερών.

Αυτή τη φορά, όμως, θα έχει και ανταγωνιστή. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Mainichi η Nomura, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, θα καταθέσει επίσης προσφορά για τις δραστηριότητες της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη.

«Εξετάζουμε διάφορες προοπτικές επέκτασης των δραστηριοτήτων μας, αλλά δεν έχουμε κάποιο σχόλιο για τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα» δήλωσε εκπρόσωπος της Nomura χθες.

Και ενώ η Nomura και η Barclays διεκδικούν κομμάτι της «πίτας» των δραστηριοτήτων της Lehman, η βρετανική κυβέρνηση ζητεί από την αμερικανική τράπεζα να επιστρέψει στη μονάδα της στο Λονδίνο 8 δισ. δολάρια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι είναι ήδη σε συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές ώστε να επιστραφούν αυτά τα κεφάλαια, τα οποία και μεταφέρθηκαν στην αμερικανική μονάδα της τράπεζας λίγο πριν δηλώσει πτώχευση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μπράουν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ την Τετάρτη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |