Monday, September 22, 2008

«Αστακός» η ΕΚ με νέο νόμο

«Αστακός» η ΕΚ με νέο νόμο


Νομοσχέδιο για ενίσχυση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή ζήτησε από την Κεφαλαιαγορά όπως δώσει περαιτέρω χρόνο 15 ημερών στους εμπλεκόμενους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο καταργεί τους υφιστάμενους νόμους περί της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2001 μέχρι 2007, με τους οποίους ιδρύθηκε η Επιτροπή, αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξουσιών της Επιτροπής για να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καλύτερα στις αρμοδιότητες και διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της ως εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αλλά και στις διεθνείς της υποχρεώσεις έναντι των εποπτικών αρχών του εξωτερικού και διεθνών οργανισμών κεφαλαιαγοράς.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, δίνει την εξουσία στην Επιτροπή για συλλογή πληροφοριών, είσοδο, έρευνα και επιβολή διοικητικών κυρώσεων με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας για συλλογή πληροφοριών, αλλά και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της Κεφαλαιαγοράς για τη συλλογή πληροφοριών και διενέργειας ερευνών.

Επίσης, το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την εξουσία της Επιτροπής για τη διενέργεια ελέγχων και δημιουργεί την υποχρέωση προσώπου στο οποίο απευθύνεται αίτημα της Επιτροπής προς έγκαιρη, πλήρη και ακριβή συμμόρφωση, καθώς δημιουργείται η υποχρέωση παροχής πληροφοριών τις οποίες το πρόσωπο κατέχει υπό την ιδιότητα του ως καταπιστευματοδόχος.

Επί του θέματος, η Ανώτερη Λειτουργός της Κεφαλαιαγοράς Εύα Ιωάννου είπε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται στην Επιτροπή το δικαίωμα κατάσχεσης οποιουδήποτε υλικού που χρειάζεται για τη διενέργεια αναγκαίων ελέγχων, γιατί, όπως είπε, ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παράδοση οποιοδήποτε υλικού που ζητηθεί από την Κεφαλαιαγορά υπάρχει το ενδεχόμενο το υλικό αυτό να αλλοιωθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα για να διεξάγει η Επιτροπή έρευνα ή κατάσχεση θα πρέπει να συνοδεύεται από λειτουργό της Γενικής Εισαγγελίας.

Επιπλέον, η κα Ιωάννου είπε ότι δεν επιτράπηκε στην Επιτροπή να υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για ανταλλαγή πληροφοριών γιατί θεωρήθηκε ότι η κυπριακή Κεφαλαιαγορά δεν έχει επαρκείς εξουσίες, «δίνοντας έτσι μια άσχημη εικόνα στο εξωτερικό», προσθέτοντας ότι με τις νέες τροποποιήσεις της νομοθεσίας η Κεφαλαιαγορά θα διαθέτει πλέον αυτές τις εξουσίες και θα μπορεί να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι πρόσωπο διενεργεί πράξη που τελεί σε παράλειψη, κατά παράβαση οποιασδήποτε διάταξης του νόμου και κανονισμών του, να επιβάλει σε αυτό το πρόσωπο διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει το ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 900.000 λίρες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |