Wednesday, November 3, 2010

Νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης ύψους 600 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Fed


Νέο γύρο νομισματικής χαλάρωσης ύψους 600 δισ. δολ. ανακοίνωσε η Fed

Νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η Federal Reserve σήμερα, για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας η οποία χαρακτηρίστηκε «απογοητευτικά αργή».
Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε η New York Fed θα αγοράσει περίπου 850 – 900 δις. δολάρια κρατικών ομολόγων το επόμενο πεντάμηνο, ενώ θα προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων 600 δις. δολ. νέων μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Η διάρκεια των νέων εκδόσεων θα είναι 5-6 ετών και θα πραγματοποιείται την όγδοη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Επιπλέον, στο σχέδιο περιλαμβάνει και η επανεπένδυση 250-300 δις. δολαρίων ομολόγων καλυμένων από ενυπόθηκα δάνεια τα οποία λήγουν.Σημειώνεται ότι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Fed θα προχωρήσει στην αγορά μακροπρόθεσμων χρεογράφων αξίας 300 έως 500 δισ. δολ.

Αυτός είναι ο δεύτερος γύρος ποσοστικής χαλάρωσης, μετά το πακέτο του 1,7 τρις ευρώ που διοχέτευσε στην αμερικανική οικονομία την περίοδο Δεκεμβρίου 2008 – Μαρτίου 2010.

Κύριος λόγος ανησυχίας της Fed δεν είναι μόνο η «απογοητευτικά αργή» ανάκαμψη αλλά και η «επιμονή» της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μία μακρά περίοδο αποπληθωριστικών τάσεων στην οικονομία.

Η Fed, παράλληλα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, αν και υπήρξε και πάλι η ένσταση του Thomas Hoenig, του προέδρου της Fed του Κάνσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη σύνοδο, η ιδιωτική κατανάλωση έχει δείξει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας κυρίως της αυξημένης ανεργίας που πλήττει την οικονομία. Στον κλάδο των επιχειρήσεων αν και παρατηρείται συνέχιση των δαπανών, ωστόσο ο ρυθμός έχει μειωθεί σε σχέση με την αρχή του έτους.

Η μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τις τιμές του καταναλωτή παραμένουν σταθερές, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για επιβράδυνση της εμπορικής δραστηριότητας τα τελευταία τρίμηνα.

Υπέρ της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος , James Bullard, Elizabeth A. Duke, Sandra Pianalto, Sarah Bloom Raskin, Eric S. Rosengren, Daniel K. Tarullo, Kevin M. Warsh και Janet L. Yellen. Κατά ψήφισε ο Thomas Hoenig, καθώς θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της διεύρυνσης της νομισματικής πολιτικής επισκιάζουν οποιαδήποτε θετικά σημεία παρέχει αυτή.

source: reporter.gr

No comments:

Share |