Tuesday, May 3, 2011

Ευρωζώνη: Ισχυρότερες των εκτιμήσεων οι τιμές παραγωγού το Μάρτιο


Ευρωζώνη: Ισχυρότερες των εκτιμήσεων οι τιμές παραγωγού το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Την ισχυρότερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δυόμισι ετών εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, προσθέτοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης τιμών παραγωγού, εξαιρουμένων των κατασκευών, ενισχύθηκε κατά 0,7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ διαμορφώθηκε κατά 6,7% υψηλότερα σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι τιμές να σημειώσουν αύξηση 0,6% σε μηνιαία βάση και 6,6% σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο, είχαν παρουσιαστεί αυξήσεις κατά 0,8% και 6,6% μηνιαίως και ετησίως αντίστοιχα.

Ενώ οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν η ΕΚΤ να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στην επόμενη συνεδρίασή της, τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες πως θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη τον Ιούνιο ή του Ιούλιο.

Η ΕΚΤ, η οποία επιδιώκει να διατηρεί τον πληθωρισμό κάτω του 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, προχώρησε στις 7 Απριλίου σε αύξηση του επιτοκίου στο 1,25%, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2008, προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα ανοδικά ενεργειακά κόστη συνεχίζουν να πυροδοτούν την αύξηση του πληθωρισμού παραγωγού. Οι τιμές παραγωγού στον ενεργειακό κλάδο της εγχώριας αγοράς ενισχύθηκαν 1,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο και 13% σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας την ισχυρότερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ωστόσο, εξαιρουμένης της ενέργειας, η ετήσια αύξηση σημείωσε και πάλι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1995. Εξαιρουμένου του κατασκευαστικού και του ενεργειακού κλάδου οι τιμές ενισχύθηκαν 0,2% και 4,5%.




source: capital.gr

No comments:

Share |