Thursday, September 25, 2008

Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών

Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών



ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ανάπτυξη σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Αύγουστο μετά την υποχώρηση ρεκόρ των φορτώσεων προς τις ΗΠΑ, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος μετά την αύξησή τους κατά 8% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσα ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές θα σημείωναν αύξηση 2,3%.

Η μείωση της ζήτησης των εξαγωγών – κύριου μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας τα έξι τελευταία χρόνια – ταλαιπωρεί τη χώρα που ήδη οι δαπάνες των καταναλωτών έχουν μειωθεί. Ο υπουργός Οικονομίας, Σοΐτσι Νακαγκάουα, που διόρισε χθες σε αυτήν τη θέση ο νέος πρωθυπουργός, Τάρο Ασο, είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί τη μείωση των φόρων και την αύξηση των δαπανών με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 105,99 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 10:35 π.μ. στο Τόκυο από 106,06 πριν από την ανακοίνωση των εξαγωγών.

Η Ιαπωνία εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα 324 δισ. γιέν (3 δισ. δολ.) για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εξ αιτίας των εισαγωγών ρεκόρ πετρελαίου. Ο λογαριασμός για την εισαγωγή πετρελαίου στη χώρα αυξήθηκε 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 21,8% τον μήνα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση ρεκόρ και οι εξαγωγές της Ευρώπης υποχώρησαν 3,5%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η χαμηλή ζήτηση από το εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% το τελευταίο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες αγορές το ενδεκάμηνο έως και τον Ιούλιο, καθώς οι πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν. Τώρα και αυτές οι αγορές συρρικνώνονται.

Η οικονομία της Ευρώπη συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών το τελευταίο τρίμηνο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε αυτόν τον μήνα ότι η προοπτική είναι «ασυνήθιστα αβέβαιη». Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία τον μήνα που πέρασε ξεπέρασε τις ΗΠΑ καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση των ξένων αγορών της Ιαπωνίας, έχει υποχωρήσει τα τέσσερα τρίμηνα».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |