Thursday, September 25, 2008

Φραγή Χ.Α. στους σορτάκηδες - Αυξάνει το επιτόκιο για το δανεισμό μετοχών στο 6,25%

Φραγή Χ.Α. στους σορτάκηδες - Αυξάνει το επιτόκιο για το δανεισμό μετοχών στο 6,25%

Μπαστούνια τα βρίσκουν πλέον όσοι δανείζονται μετοχές για να σορτάρουν! Δύο μέρες μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το short selling, το Δ.Σ. του Χ.Α. πήρε τη σκυτάλη και αποφάσισε να αλλάξει τη τιμολογιακή πολιτική στο δανεισμό τίτλων αυξάνοντας το σχετικό επιτόκιο.
Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αποφάσισε την αύξηση του επιτοκίου στο δανεισμό μετοχών στο 6,25%. Το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε τον προσδιορισμό του κεντρικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο χρησιμοποιείται από τον «Αλγόριθμο Ποσοστών Διάθεσης και Επιτοκίων» για τα προϊόντα: «Σύμβαση αγοράς κινητών αξιών από την ΕΧΑΕ με σύμφωνο επαναπώλησης» και «Σύμβαση πώλησης κινητών αξιών από την ΕΧΑΕ με σύμφωνο επαναγοράς», με βάση το επιτόκιο ΕΚΤ με προσαύξηση 2%.

Αντίστοιχα, το ελάχιστο επιτόκιο θα προσδιορίζεται με βάση το επιτόκιο ΕΚΤ με προσαύξηση 1%.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα το επιτόκιο αυτό καθοριζότυαν με βάση τη προσφορά και τη ζήτηση. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1η Οκτωβρίου 2008.


Αγορά

Οι αγορές φαίνεται ότι κλείνουν τα μάτια στα άσχημα μακρο/οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις για χαμηλότερα των αρχικών προσδοκιών μεγέθη της General Electric και στρέφουν τη προσοχή τους σε δύο κρίσιμες και καταλυτικές για τη συνέχεια ημερομηνίες: Την αυριανή μέρα, καθώς το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει ή να απορρίψει το σχέδιο Paulson για ένεση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ με 700 δις. δολάρια και στις 16 Οκτωβρίου, καθώς η Citigroup πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Ευκαιρία για κέρδη λοιπόν, στη Wall Street και θετικό πρόσημο στις υπόλοιπες αγορές τις οποίες ακολουθεί κατά πόδα και το Χ.Α. Μικρές διακυμάνσεις και διακρίσεις για μεμωνομένα χαρτιά ήταν το συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 3.070,40 μονάδες με άνοδο μόλις 0,25%, με την αγορά να κρατάει στάση αναμονής για τη συνέχεια. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 138 ενισχύθηκαν και 95 υποχώρησαν με 42 αμετάβλητες.

Οι συναλλαγές ήταν και πάλι υποτονικές. Ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε στα 189,3 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθεούν και τα πακέτα, ύψους 49,2 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος αγγίζει τα 238,6 εκατ. ευρώ.

Το short covering για μία ακόμα συνεδρίαση στη μετοχή της Εθνικής, οδήγησε στο κλείσιμο τον τίτλο στα 31,38 ευρώ, αν και βρέθηκε πιο ψηλά στα 31,50, με όγκο 2,578 εκατ. τεμάχια. Σημαντικά, επίσης, ήταν τα κέρδη για την Eurobank σε ποσοστό 2%, στα 13,26 ευρώ με 1,098 εκατ. τεμάχια και της Πειραιώς κατά 2,77%, στα 16,30 ευρώ με 623 χιλιάδες τεμάχια. Διεύρυνση των απωλειών παρατηρήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, που υποχώρησε πάνω από 4% και η Marfin Popular πάνω από 2%.

Νέες απώλειες ακόμα, κατέγραψε η ΔΕΗ, πάνω από 3%, στα 13,44 ευρώ, ο ΟΤΕ, στα 13,72, η Jumbo στα 13,70, ο Μυτιληναίος στα 6,70, η Ιντραλότ στα 6,14, τα ΕΛΠΕ στα 7,70 και η Coca Cola στα 16,16 ευρώ.

Αντιθέτως, σήμερα ήταν η μέρα για αρκετές μετοχές των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, με αιχμή την Altec, η οποία κατέληξε τελικά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, με αποτέλεσμα τα κέρδη της μετοχής στο ταμπλό να ανέλθουν σε 26,53%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |