Tuesday, October 6, 2009

Το who is who του νέου οικονομικού επιτελείου


Το who is who του νέου οικονομικού επιτελείου

Υπουργός Οικονομίας, το οποίο απορροφά και το Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, αναλαμβάνει η κυρία Λούκα Κατσέλη, με υφυπουργούς κ. Αρναουτάκη και κ. Μπόλαρη. Υπουργός Οικονομικών ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με υφυπουργό τον κ. Φ. Σαχινίδη. Βιογραφικό Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ από το Σεπτέμβριο του 2007. Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1998-2000), Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002), εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας, και συντονιστής της προετοιμασίας της «Χάρτας Σύγκλισης» της Ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισσαβώνας», το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Το Σεπτέμβριο 2003 ορίστηκε με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Διευθυντής του Κόμματος με αρμοδιότητα τον συντονισμό των πρωτοβουλιών του Κόμματος υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2004 ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – Ανδρέας Παπανδρέου. Το Μάιο του 2005, εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο 7ο Συνέδριο. Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κοζάνης. Από το 2001 έως την εκλογή του στη Βουλή το 2007, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1961. Είναι παντρεμένος με τη συγγραφέα Jacoline Vinke και έχει δύο γιους, το Νικόλα και το Στέφανο.

Βιογραφικό Λούκας Κατσέλη

Εκλέχθηκε Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20.04.1952. Σπούδασε Οικονομικά (Smith College, ΒΑ, 1972) και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Οικονομική (Princeton, Ph.D., 1978), καθώς και δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης στην Οικονομική Πολιτική (Princeton, ΜΡΑ, 1974) και στη Διεθνή Οικονομική (Princeton, ΜΑ, 1976). Μιλά άριστα αγγλικά και γαλλικά. Από το 1987, Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Yale University (1977-1985), έλαβε, το 1980, τιμητική διάκριση ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα, καθώς και υποτροφία από το German Marshall Fund (1982-1984). Δίδαξε, επίσης, ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου (1986) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1987). Διετέλεσε επικεφαλής του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (2003 – 2007), καθώς και μέλος πολλών έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Επιτροπή Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης και η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 40 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στα γνωστικά αντικείμενα της διεθνούς και μακροοικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα δε σε θέματα αναπτυξιακής συνεργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1976, διετέλεσε Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986), μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (1982 – 1984) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 1993-1996. Μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.



Βιογραφικό Φίλιππου Σαχινίδη

Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά στις 27 Μαρτίου 1963, ενώ στο επάγγελμα είναι Οικονομολόγος-Τραπεζικός. Αποφοίτησε από την Α.Β.Σ.Π., με πτυχίο στα Οικονομικά, ενώ διαθέτει Μάστερ στα Οικονομικά, από το Queens College του City University of New York των Η.Π.Α., και Διδακτορικό στα οικονομικά, από το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, Ην. Βασίλειο.

Εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑ.ΣΟΚ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.

Είναι μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δίδαξε οικονομικά στο Manchester School of Management του UMIST. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ι.Ο.Β.Ε., ως Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ως οικονομολόγος (Senior Economist) στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εθνικής Τράπεζας. Συμμετείχε σε Επιτροπές του Υπουργείου Οικονομίας, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Συντονιστής Επιτροπής του ΙΣΤΑΜΕ για την Απασχόληση.

Συνέγραψε τα βιβλία: «Τα Ελληνικά Ναυπηγεία», «Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος: Ένα Χρονικό», (συλλογική εργασία), «Ευρώ: Οι Επιδράσεις από την Εισαγωγή του Ευρώ στις Τραπεζικές Εργασίες», (συλλογική εργασία), «Ευρώ: Ένα Νόμισμα για την Ευρώπη» (με τον Γκ. Χαρδούβελη).

Βιογραφικό Σταύρου Αρναουτάκη

Ο Σταύρος Αρναουτάκης γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1956 και μεγάλωσε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης. Είναι οικονομολόγος και από το 1981 έως το 1991 ήταν στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τζωρτζακάκη και έχει δύο κόρες την Αντωνία, δευτεροετή φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη Μαρία, μαθήτρια της Γ Τάξης του Γυμνασίου.

Έχει διατελέσει δήμαρχος Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης (01.01.1991-25.05.2004), πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε. (01.01.1991-25.05.2004), στέλεχος επιχείρησης (01.01.1981-30.12.91).

Ακόμη, ήταν μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την περίοδο 2004-2009, της Επιτροπής Αλιείας, της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αναπληρωτής στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας Ε.Κ. – Ουκρανίας.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης από τα νεανικά του χρόνια επέδειξε έντονη κοινωνική δράση, καθώς δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς συλλόγους και μαζικούς φορείς. Για αρκετά χρόνια διετέλεσε Πρόεδρος Αθλητικού Σωματείου. Κατά την περίοδο της θητείας του στο Δήμο Αρχανών και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ηρακλείου, προχώρησε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στόχο είχαν την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ανέργων και αλλοδαπών.


Βιογραφικό Μάρκου Μπόλαρη

Γεννήθηκε στα Σέρρας το 1958 και, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο (Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση), ασχολήθηκε με τη δικηγορία.

Δημιούργησε οικογένεια με την συμβολαιογράφο Κυριακή Τζαμπαζίδου, με την οποία ευτύχησε να έχω έξι παιδιά: την Δέσποινα, τον Ηλία, τον Ιωάννη-Πρόδρομο, την Ζηνοβία, την Αναστασία και την ʼννα .

Μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ από το 1974, ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό συνδικαλισμό αρχικά και αργότερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία εκλέχτηκε για δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος (1986 και 1990) και νομαρχιακός σύμβουλος (1994).

Υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Σερρών για τον πολιτισμό από το 1990 έως το 1994.

Ο Σερραϊκός λαός τον τίμησε με την ψήφο του, αναδεικνύοντάς με βουλευτή το 2004 και το 2007. Την εντολή αυτή τίμησε με έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα: μόνιμα ανάμεσα στους πρώτους δέκα βουλευτές σε ερωτήσεις.

Κατέθεσε 772 ερωτήσεις στην περίοδο 2004 -2007 και 761 στην περίοδο 2007 -2009.

Αντίστοιχα πραγματοποίησε 37 ομιλίες στην Ολομέλεια και 79 σε Επιτροπές του Κοινοβουλίου κατά την τελευταία σύνοδο της Βουλής.

Στην ίδια σύνοδο δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπέςγια τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη.

Μετείχε ενεργά στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και στις Επιτροπές Φιλίας με τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και Βουλγαρίας.

Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην εκλογή του ως Εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για την Παιδεία.

Εισηγήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, όπως «Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις» (Ν. 3687/2008), «Ίδρυση και λειτουργία κολλεγίων και άλλες διατάξεις» (Ν. 3696/2008) και «Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (Αύγουστος 2009).

Ο ορισμός του από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου ως Πολιτικού Εκπροσώπου του Κινήματος για θέματα Μακεδονίας -Θράκης, καθώς και η συμμετοχή του στον Επιτελικό Κύκλο «Κράτος -Πολίτης -Αυτοδιοίκηση» σηματοδότησε νέες, υψηλότερες ευθύνες.

reporter.gr

No comments:

Share |