Tuesday, October 6, 2009

Strauss-Kahn: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει παγκόσμιος ρυθμιστής


Strauss-Kahn: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει παγκόσμιος ρυθμιστής


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να αποτελεί τον παγκόσμιο ρυθμιστή των τραπεζών καθώς δεν έχει τις απαιτούμενες πηγές για αυτό το ρόλο και ως αποτέλεσμα τα μέλη του G20 ανέθεσαν το έργο αυτό στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn.



“Διάβασα εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης πολλές εφημερίδες που έλεγαν ότι το ΔΝΤ έπρεπε να ηγηθεί των τραπεζών ως ανώτατος ρυθμιστής. Δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Επιπλέον, δεν έχω τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνω αυτό”, είπε. “Η δουλειά του ρυθμιστή είναι πολύ συγκεκριμένη και το FSB έχει αυτή τη δυνατότητα”.


Σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες ακολουθούν τις συστάσεις του σχετικά με το “καθάρισμα” των ισολογισμών τους, ο Strauss-Kahn επεσήμανε πως το Ταμείο δεν συνεργάζεται με ξεχωριστά ιδρύματα και έτσι δεν είναι σε θέση να τους δώσει κίνητρα για τα τοξικά τους πάγια.


Νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πει πως το Ταμείο πρέπει να διευρύνει τον ρόλο του και να γίνει δανειστής ύστατης λύσης των κεντρικών τραπεζών του κόσμου.


Κατά την άποψη του Strauss-Kahn, κάτι τέτοιο θα έκανε το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσινγκτον το κέντρο ενός νέου μηχανισμού σταθερότητας σχεδιασμένου για να αποτρέπει μελλοντικές οικονομικές κρίσεις.


Για τον μετά την κρίση κόσμο, ο Strauss-Kahn προβλέπει τρία επίπεδα επίβλεψης, σύμφωνα με τα οποία το FSB θα θέτει τους κανονισμούς για τις τράπεζες, οι εγχώριες αρχές θα επιβλέπουν την εφαρμογή τους και το ΔΝΤ, τέλος, θα ελέγχει αν η εφαρμογή έχει γίνει σωστά σε όλες τις χώρες.

capital.gr

No comments:

Share |