Tuesday, October 6, 2009

Γάγγραινα η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Γάγγραινα η εξωγενής ζήτηση ακινήτων


Γάγγραινα για την εγχώρια αγορά ακινήτων συνεχίζει να αποτελεί η εξωγενής ζήτηση ενισχύοντας τις πιέσεις που ασκούνται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές των οικιστικών μονάδων και διατηρώντας τις αμφιβολίες για επικείμενη ανάκαμψη. Τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν την παντελή κατάρρευση της εξωγενούς ζήτησης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετέπειτα πορεία του κλάδου, αφού η αναθέρμανση της εγχώριας ζήτησης δεν φαίνεται αρκετή για να ανατρέψει τα δεδομένα.

Τα στοιχεία είναι δραματικά: Ένα σχετικά καλό μήνα του 2007 οι μεσίτες πωλούσαν σε ξένους πέραν των 1000 ακινήτων. Το Σεπτέμβριο πώλησαν μόλις 173 ακίνητα στην ελεύθερη Κύπρο, 70% λιγότερα σε σύγκριση με πέρσι.


Η αγορά συντηρείται μέχρι στιγμής από τις αγορές ντόπιων που επέστρεψαν στα περσινά επίπεδα (βλέπε γράφημα). Το Σεπτέμβριο οι Κύπριοι αγόρασαν 584 ακίνητα έναντι 583 τον περσινό Σεπτέμβριο. Η μείωση όμως στις πωλήσεις σε ξένους είναι τόσο μεγάλη, που το σύνολο των πωλήσεων παρουσιάζει μείωση 35%, παρά την αναθέρμανση της εγχώριας ζήτησης.

Η κατάσταση της Βρετανικής οικονομίας, από όπου προέρχεται πέραν του 50% των ξένων αγοραστών, αλλά και η ισοτιμία με τη στερλίνα, που ευνοεί πωλήσεις εξοχικών σε ευρώ και μετατροπή των εσόδων σε στερλίνες, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επίδοξους αλλοδαπούς αγοραστές. Παράλληλα, οι λόγοι αυτοί ενθαρρύνουν πωλήσεις ακινήτων από Βρετανούς σε τιμές κατώτερες της αγοράς, ασκώντας πιέσεις σε ολόκληρη την αγορά, ιδίως σε αυτή της εξοχικής κατοικίας, όπου παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες «εκπτώσεις» πέραν του 30%.

Τρεις μήνες πριν τη λήξη του έτους, οι ξένοι αγόρασαν φέτος 1363 ακίνητα σε σύγκριση με τις 5.622 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008.

Ολόκληρο το 2007, όταν η εξωγενής ζήτηση είχε εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οι ξένοι αγόρασαν 11.281 ακίνητα. Το 2006 είχαν αγοράσει 8.355 και το 2005, πριν καν ξεκινήσει η απότομη άνοδος των τιμών λόγω της εξωγενούς ζήτησης, οι αγορές ήταν τετραπλάσιες από ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, αφού είχαν φθάσει τα 6,485 ακίνητα.


Ως αποτέλεσμα της κατάστασης που υπάρχει στην εξωγενή αγορά, η Αμμόχωστος, η Λάρνακα και η Πάφος έχουν πληγεί περισσότερο από ότι η Λεμεσός και η Λευκωσία, που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση στην εγχώρια ζήτηση.

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών Σόλων Κουρουκλίδης, κρούει το καμπανάκι καλώντας την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα για στήριξης της αγοράς ακινήτων.

«Εάν οι οικονομικοί παράμετροι παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή χειροτερεύσουν, οι δείκτες της οικονομίας και τα επιτόκια δεν μειωθούν σε προσιτά επίπεδα για ξένους και ντόπιους, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει στην Κύπρο την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινά η ανάκαμψη», επεσήμανε ο κ. Κουρουκλίδης.
Αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από τον εκτιμητή ακινήτων, Αντώνη Λοίζου, ο οποίος διαβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης εάν δεν συγκρατηθούν οι δείκτες της οικονομίας και τελικά η Κύπρος δεν αποφύγει την επιτήρηση της Κομισιόν.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |