Tuesday, January 18, 2011

Βρετανία: Νέα άνοδος του πληθωρισμού το Δεκέμβριο


Βρετανία: Νέα άνοδος του πληθωρισμού το Δεκέμβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία το Δεκέμβριο γεγονός που ενισχύει την άποψη πως η επόμενη κίνηση από την Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της παρά την συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,7% από 3,3% το Νοέμβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, και οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 3,4%.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται τουλάχιστον πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από το στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για ένα ολόκληρο έτος. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% έναντι 0,4% το Νοέμβριο και εκτίμησης 0,7%, αύξηση η οποία είναι η μεγαλύτερη από το 1996, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή αρχείων.

Αυτό το μήνα η νομισματική επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ της διατήρησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 200 δισ. λίρες και του επιτοκίου στο 0,5%.

Αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν εμφανιστεί αντίθετες απόψεις γεγονός που φανερώνει τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει η τράπεζα με τον Andrew Sentence να ζητά την άμεση αύξηση του επιτοκίου και τον Adam Posen για περισσότερες αγορές ομολόγων.




source: capital.gr

No comments:

Share |