Monday, January 4, 2010

Τι περιμένουμε τη νέα 10ετία


Τι περιμένουμε τη νέα 10ετία

Εντονες οι αναταράξεις και αλλεπάλληλες οι εκπλήξεις τη δεκαετία που πέρασε.

Η δεκαετία που πέρασε χαρακτηρίστηκε από έντονες αναταράξεις και αλλεπάλληλες εκπλήξεις (στην πλειονότητά τους δυσάρεστες) για κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και επενδυτές. Ολοι ελπίζουν ότι η νέα δεκαετία θα χαρακτηριστεί από περισσότερη ηρεμία. Θα κομίσει όμως και αλλαγές -απόρροια της επώδυνης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων ετών- πολλές από τις οποίες θα αρχίσουν ήδη από το 2010.

Κοινός παρονομαστής των αλλαγών αυτών είναι ότι θα οδηγήσουν σε μικρότερα μεγέθη: μικρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, μικρότερες αναταράξεις, αλλά και μικρότερες αποδόσεις για τους επενδυτές, όπως και μικρότερη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην οικονομία. Οι αναλυτές μιλούν με διάθεση σκωπτική για τη δεκαετία των «Τeenies», πλάθοντας ένα νέο όρο από το «10s» και την αγγλική λέξη «tiny», που σημαίνει μικροσκοπικός. Ας δούμε όμως τι ακριβώς μας περιμένει.

Τραπεζικός τομέας: Ηδη βρίσκονται στα σκαριά σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με πιο αυστηρούς όρους λειτουργίας και πιο υψηλές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Οι νέες ρυθμίσεις που προωθούνται αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα το σταδιακό περιορισμό της μόχλευσης και κατά συνέπεια τη συρρίκνωση του μεριδίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην οικονομία. Δεν αποκλείεται επίσης να δούμε και διάσπαση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε μικρότερες επιχειρήσεις, που θα εστιάζουν είτε στην παραδοσιακή τραπεζική (καταθέσεις - δάνεια) είτε στην επενδυτική τραπεζική.

Επενδύσεις: To 2010 αλλά και στο σύνολό της η νέα δεκαετία αναμένεται να χαρακτηριστεί από λιγότερη μεταβλητότητα και συγκρατημένες αποδόσεις. Οσοι στραφούν στις μετοχές, μπορούν να περιμένουν καλύτερες ημέρες σε σχέση με την περίοδο 2000-09. Ωστόσο, καθώς επιχειρήσεις αλλά και κράτη θα έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα χρέη τους, που διογκώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, οι προσδοκίες δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες.

Αναδυόμενες οικονομίες: Ηταν οι αδιαμφισβήτητοι νικητές της περασμένης δεκαετίας. Το 2010 αναμένεται να ηγηθούν της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, «τρέχοντας» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες. Εχουν όμως μπροστά τους και μια μεγάλη απειλή: τη δημιουργία φούσκας στις αγορές μετοχών και ακινήτων τους. Οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα για την περίπτωση της Κίνας.

naftemporiki

No comments:

Share |