Monday, January 4, 2010

Κάμψη πωλήσεων επισπεύδει εκπτώσεις


Κάμψη πωλήσεων επισπεύδει εκπτώσεις

Πρόωρες εκπτώσεις άρχισαν να προσφέρουν μεγάλα καταστήματα στα αστικά κέντρα αφού η μουδιασμένη κίνηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες βδομάδες στην αγορά, έχει εντείνει τις δυσκολίες των επιχειρήσεων του κλάδου δίνοντας το έναυσμα για επίσπευση των προσφορών. Οι προσδοκίες των καταστηματαρχών και των μεγάλων stores ότι η πληρωμή του 13ου μισθού θα τόνωνε την κατανάλωση, έδωσαν χώρο σε μεγάλες εκπτώσεις που άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους στο μέσο των γιορτών.

Η κατάσταση που παρατηρείται στην αγορά φαίνεται να ενθάρρυνε το Υπουργείο Εμπορίου να επισπεύσει την περίοδο των ξεπουλημάτων κατά ένα περίπου μήνα. Ενώ συνήθως τα ξεπουλήματα αρχίζουν στις αρχές Φεβρουαρίου, φέτος θα ξεκινήσουν την Πέμπτη και θα διαρκέσουν διπλάσια περίοδο, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική μείωση στις πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού και ψέγουν τις κινήσεις μερίδας των καταστημάτων που ξεκίνησαν πρόωρα – και παράνομα, κατά την άποψη τους – τις εκπτώσεις.

Οι εκτιμήσεις τους διαφέρουν από αυτές του Υπουργού Εμπορίου, Αντώνη Πασχαλίδη, που κάνει λόγο για αύξηση στις πωλήσεις, επικαλούμενος στοιχεία της εταιρείας πιστωτικών καρτών JCC.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι η κρίση συνεχίζει να ταλανίζει το λιανικό εμπόριο «με τις πωλήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο να είναι μειωμένες πέραν του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου κυρίως στο τομέα της ένδυσης και της υπόδησης».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη ούτε οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν έδωσαν την αναμενόμενη τονωτική ένεση στην αγορά με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαίο να ξεκινήσει η περίοδος εκπτώσεων νωρίτερα.

«Εκτός από την αγορά τροφίμων και παιχνιδιών το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο παρέμεινε μουδιασμένο καθ’ όλη την χειμερινή περίοδο», ανέφερε.

Επιπλέον ο κ. Κουρσάρης συνέστησε στους καταναλωτές να προσέχουν τις λεγόμενες προσφορές εκτός περιόδου εκπτώσεων αφήνοντας να νοηθεί ότι οι μειώσεις για συγκεκριμένα προϊόντα είναι επί πλασματικών τιμών.

Τόνισε επίσης ότι το ύψος του προστίμου το οποίο σήμερα ανέρχεται μέχρι τα €1700, δεν είναι αποτρεπτικό για τους παρανομούντες και ότι εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΒΕΚ ενώπιον του υπουργείου Εμπορίου για αύξηση του προστίμου.

Από μέρους του ο πρόεδρος του συνδέσμου Ένδυσης και Υπόδησης Λάκης Ζωίδης, επέκρινε τα μεγάλα καταστήματα τα οποία παρανομώντας ξεκίνησαν από την περασμένη εβδομάδα τις εκπτώσεις γεγονός που πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |