Thursday, January 12, 2012

Κάτω από το 1,27 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου


Κάτω από το 1,27 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Πιέσεις προκάλεσαν σήμερα στο ευρώ οι συστάσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αναλάβει μεγαλύτερη δράση, ώστε να βοηθήσει στην ανακοπή της ευρωπαϊκής κρίσης.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε το απόγευμα στα 1,2696 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2778 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρέασαν το ευρωπαϊκό νόμισμα οι επισημάνσεις το επικεφαλής της Fitch David Riley, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εντείνει τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου ν΄αποτραπεί η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος. Η επισήμανση αυτή αναζωπύρωσε το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για πιθανές νέες υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης . Άλλωστε ο ίδιος οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε χθες την Ιταλία για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας μέχρι το τέλος του μήνα.

Περιορισμένες στηρίξεις στην σημερινή πτώση του ευρώ δημιούργησε η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Η Γερμανία εμφανίστηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Μέρκελ, εμφανίζεται διατεθειμένη να αυξήσει τη συμμετοχή της στο Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM).

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Μ. Ντράγκι μετά από την πρώτη για φέτος συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Ωστόσο οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει προς το παρόν αμετάβλητα τα επιτόκια της.

source: reporter.gr

No comments:

Share |