Tuesday, August 30, 2011

Τεχνολογική άνοδος στη Wall


Τεχνολογική άνοδος στη Wall

Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικάνικοι δείκτες, με τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ το μήνα Ιούλιο να δίνουν ώθηση σε υψηλά επίπεδα. Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, κ. Μπεν Μπερνάνκι στο Jackson Hole την περασμένη Παρασκευή ανέβασαν περισσότερο τον πήχη στο αμερικάνικο ταμπλό.
Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 2,26% στις 11.539 μονάδες, ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 3,31% στις 2.562 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,83% στις 1.210 μονάδες.

Ανοδική ώθηση στην Ευρώπη έδωσε η Ελλάδα και η υπερηχητική αντίδραση της τάξεως του 15% που σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από την ανακοίνωση του μεγάλου deal των δύο τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, με την πλειοψηφία των ξένων αναλυτών να "βλέπουν" με ιδιαίτερα θετικό μάτι τον τραπεζικό αυτό "γάμο", καθώς εκτιμούν ότι θα στηρίξει όχι μόνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και το ευρωπαϊκό.

Αναλυτικότερα, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 αυξήθηκε κατά 2,16% στις 3.154 μονάδες και στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 2,39% στις 5.670 μονάδες. Η αγορά του Λονδίνου παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας (bank holiday).

Στο μεταξύ, κινητήριος μοχλός στην Ευρώπη αποτέλεσε ο πετρελαϊκός κλάδος, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά στον απόηχο της αισιοδοξίας που διαφάνηκε από την ομιλία του επικεφαλής της Fed Μπεν Μπερνάνκι την Παρασκευή.

Προμηθευτές και εξαγωγείς πρώτων υλών σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς επικράτησαν οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Το colpo grosso του Μπερνάνκι, ήταν πως, για να επιτευχθεί αυτή η αίσθηση, δε χρειάστηκε να κουνήσει το δαχτυλάκι του, εφόσον ακριβώς το ότι δεν ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ήταν αυτό που έδωσε την αίσθηση ότι η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση. Τα αμερικάνικα μάκρο που θα βγουν σήμερα για ιδιωτική κατανάλωση και πωλήσεις κατοικιών θα δείξουν περισσότερα.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,8% αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ και τα καταναλωτικά εισοδήματα ενισχύθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ωστόσο, τα διαθέσιμα εισοδήματα των αμερικανών, αναπροσαρμοσμένα με βάση την άνοδο του πληθωρισμού, εμφανίζονται μειωμένα κατά 0,1% στον ίδιο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Jackson Hole δήλωσε ότι οι επιλογές χαλάρωσης θα επανξιολογηθούν τον επόμενο μήνα, προς έκπληξη των αναλυτών, που ανέμεναν ο κ. Μπερνάνκι να ανακοινώσει ακι δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας.

source: reporter.gr

No comments:

Share |