Tuesday, August 30, 2011

S&P: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης


S&P: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης


Η Ευρώπη μπορεί ακόμη να αποφύγει την double-dip ύφεση παρά την επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ που καταγράφθηκε από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο β΄ τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με report της Standard & Poor’s Rating Services.

Όπως αναφέρει ο οίκος, «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα αποφευχθεί μια γνήσια double dip καθώς βλέπουμε διάφορες πηγές συνεχούς ανάπτυξης για τους επόμενους 18 μήνες, μεταξύ των οποίων την ακόμη ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές και μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη, αν και βραδεία, στις κεφαλαιακές δαπάνες των εταιρειών», αναφέρει ο Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s για την Ευρώπη.

«Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι τα πτωτικά ρίσκα είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, θα παρακολουθούμε στενά τις τάσεις στην καταναλωτική ζήτηση στα επόμενα τρίμηνα», προσθέτει.

Το report επισημαίνει ότι η καταναλωτική ζήτηση μπορεί να παραμείνει υποστηρικτική της ανάπτυξης στους επόμενους μήνες, τουλάχιστον από τα νοικοκυριά με χαμηλή μόχλευση σε διάφορα τμήματα της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η υψηλή ανεργία και η πρόσφατη σημαντική υποχώρηση των χρηματιστηρίων, θέτουν σημαντικό ρίσκο υποχώρησης των δαπανών.

Αποτελεσματική κρίνει επίσης ο οίκος την στάση των κεντρικών τραπεζών, και εκτιμά πως εντός της ευρωζώνης έχει βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί μια κρίση ρευστότητας. «Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι η επίδραση αυτών των τακτικών στην πραγματική οικονομία ήταν περιορισμένη».

Εκτιμά δε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2012. Η Standard & Poor’s περικόπτει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο 1,7% το 2011 και στο 1,54% το 2012, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των Ιούλιο για ανάπτυξη 1,9% το 2011 και 1,8% το 2012.



source: capital.gr

No comments:

Share |