Monday, December 3, 2007

Προσωρινό πάγωμα επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων

Προσωρινό πάγωμα επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2007 07:00


Σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τραπεζικής αγοράς ο Αμερικανός υπουργός Χένρι Πόλσον για πάγωμα των επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει σανίδα σωτηρίας σε Αμερικανούς, που απειλούνται με κατάσχεση της κατοικίας τους, παγώνοντας τα επιτόκια στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, έδωσε την περασμένη Παρασκευή ώθηση στους δείκτες της Wall Street. Παρ' όλα αυτά έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις τόσο από μερίδα επενδυτών, που προβλέπουν υψηλές ζημιές, όσο και από αναλυτές, που προειδοποιούν ότι θα δημιουργήσει πιο πολλά προβλήματα από αυτά, που μπορεί να λύσει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Securities από το επόμενο έτος αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια σε ενυπόθηκα δάνεια συνολικής αξίας 362 δισ. δολαρίων, που έχουν λάβει αμερικανικά νοικοκυριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκατομμύρια δανειολήπτες, που ήδη δυσκολεύονται στην αποπληρωμή του χρέους τους, κινδυνεύουν σοβαρά να έρθουν αντιμέτωποι με κατάσχεση της κατοικίας τους. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της θα οδηγούσε σε διαγραφές ενεργητικού πολλών εκατομμυρίων από ομίλους που έχουν τιτλοποιήσει τα συγκεκριμένα δάνεια.

Οι ζημιές χρηματοοικονομικών ομίλων και επενδυτών, που συνδέονται με την κρίση στην αγορά ενυπόθηκου χρέους, ανέρχονται ήδη σε δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι φόβοι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά το 2008 οδήγησαν τον Αμερικανό υπουργό Χένρι Πόλσον σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τραπεζικής αγοράς για προσωρινό πάγωμα των επιτοκίων σε ορισμένους τύπους δανείων.

Η επιτυχία του σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Τρίτη, θα εξαρτηθεί όμως και από τους εκατοντάδες επενδυτές στην αγορά χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκες. Τέτοιου είδους τίτλοι βρίσκονται στα χέρια επενδυτών ανά την υφήλιο και επομένως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να δοθεί από όλους αυτούς έγκριση. Ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωρεία νομικών αγωγών από επενδυτές, που θα αισθάνονταν ότι εξαπατούνται.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν, όταν ένα ενυπόθηκο δάνειο ήταν υπόθεση αποκλειστικά της τράπεζας και του δανειολήπτη. Σήμερα τα δάνεια «πακετάρονται», τιτλοποιούνται και στη συνέχεια πωλούνται σε επενδυτές. Έχουν προστεθεί λοιπόν και άλλοι παίχτες στο παιχνίδι, τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |