Wednesday, December 9, 2009

Κάτω από τα 1.143 δολάρια ο χρυσός- Πτώση 1,8%


Κάτω από τα 1.143 δολάρια ο χρυσός- Πτώση 1,8%

Πτώση κατέγραψε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, «χάνοντας» και το επίπεδο των 1.145 δολ., καθώς το δολάριο κινήθηκε και σήμερα ανοδικά. Η πτώση, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αντίστροφη πορεία του χρυσού και του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές συσχετίζουν τις εν λόγω κινήσεις τους άμεσα με τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,8% στα 1.142,80 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τις απώλειες από την περασμένη Πέμπτη στο 6%. Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε βουτιά 3% στα 17,785 δολάρια, η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.440,40 δολάρια, ενώ ο χαλκός υποχώρησε κατά 1,4% στα 3,1395 δολάρια.

Aνοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4766 δολάρια από το επίπεδο των 1,4827 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4774 δολάρια.

Η υποχώρηση του ευρώ αποδίδεται στο αρνητικό κλίμα που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Fitch. Αρνητικά επηρέασε το κοινό νόμισμα και η απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος της Fed Βen Bernanke μιλώντας χθες στο Economic Club της Ουάσινγκτον εμφανίστηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει ακόμη να διανύσουμε απόσταση μέχρι να διασφαλιστεί η ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη". Συμπλήρωσε δε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι επαρκής προκειμένου να οδηγήσει στην επιθυμητή μείωση της ανεργίας.

reporter.gr

No comments:

Share |