Monday, February 2, 2009

Βουλγαρία: Τροποποιήσεις στο Νόμο περί Τόνωσης των Επενδύσεων

Βουλγαρία: Τροποποιήσεις στο Νόμο περί Τόνωσης των Επενδύσεων

Το ύψος της επένδυσης που προβλέπεται στο Νόμο περί Τόνωσης των Επενδύσεων της Βουλγαρίας και τον Κανονισμό Εφαρμογής του (προκειμένου ο συγκεκριμένος επενδυτικός σχεδιασμός να υπαχθεί στο ευνοϊκό πλαίσιο του Νόμου) θα μειωθεί από 70 σε 30 εκατ. λεβ (15 εκατ. ευρώ περίπου), ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η διάκριση των επενδυτικών σχεδιασμών σε «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας.

Τα παραπάνω προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στις τροποποιήσεις του Νόμου περί Τόνωσης των Επενδύσεων που πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας έως τα τέλη Ιανουαρίου το υπουργείο οικονομίας, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Ιάβορ Κουγιουμτζίεβ, προσθέτοντας πως σκοπός των παραπάνω τροποποιήσεων είναι να διευρυνθεί η υποστήριξη των επενδυτών, η οποία μέχρι πρότινος κατευθύνονταν κυρίως προς τους επενδυτικούς σχεδιασμούς ύψους μεγαλύτερου των 70 εκατ. λεβ. Σχετική ανάλυση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Επενδύσεων της Βουλγαρίας κατέδειξε πως εξαιτίας του υψηλού ορίου για την υποστήριξη των επενδυτών στο ευνοϊκό πλαίσιο του νόμου, το 2008 υπήχθησαν μόνο 20 επενδυτές.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα νόμο το κράτος δεσμεύεται να κατασκευάσει τις υποστηρικτικές υποδομές για τους επενδυτικούς σχεδιασμούς που ξεπερνούν σε αξία τα 70 εκατ. λεβ (πρώτη κατηγορία επενδύσεων), ενώ για τις επενδύσεις δεύτερης κατηγορίας (αξίας μεγαλύτερης των 20 εκατ. λεβ) οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου προβλέπουν τη διοικητική υποστήριξη για την ταχεία έκδοση των αναγκαίων αδειών από τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |