Monday, October 27, 2008

Προς νέες μειώσεις επιτοκίων

Προς νέες μειώσεις επιτοκίων



Σε νέα συντονισμένη έκτακτη μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να συμμετάσχουν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και όχι μόνο αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να συγκρατήσουν τον πανικό που έχει εξαπλωθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές και ο οποίος πιθανόν να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τα νέα στοιχεία που σηματοδοτούν παγκόσμια ύφεση.


Καθώς η οικονομία στην Ευρωζώνη οδεύει προς την ύφεση, η ΕΚΤ δεν θα αποφύγει ακόμα μία νέα μείωση των επιτοκίων.
Η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να προχωρήσει σε μαζική επιτοκιακή μείωση στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα και την κατάρρευση νομισμάτων σε ανεπτυγμένες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Η πιθανότητα για τη Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης ενισχύθηκε χθες στο 74%, ενώ το ενδεχόμενο μείωσης 75 μονάδων βάσης ανέβηκε στο 26%. Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,5% ήταν στις 8 Οκτωβρίου στο πλαίσιο συντονισμένης κίνησης μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Στην περίπτωση δε που η Φέντεραλ Ριζέρβ μειώσει το βασικό επιτόκιό της χαμηλότερα του 1%, θα είναι η πρώτη φορά που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση την περίοδο από τον Ιούνιο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2004. Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση κατά 0,5% μετά την ανάπτυξη 2,8% του προηγούμενου τριμήνου.

«Ολοένα και περισσότερο τα στοιχεία καταδεικνύουν μία βαθιά και συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση», επισημαίνει οικονομολόγος της JPMorgan, τονίζοντας ότι η προοπτική της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά τα μέτρα δράσης θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την κρίση.

Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι της Deutsche Bank στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο ναδίρ του 1,5% μέχρι το μέσον του προσεχούς έτους από το σημερινό 3,75% καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει σε ύφεση, εξέλιξη όμως που ίσως να θέσει σε υποδεέστερη μοίρα τη δέσμευση του διοικητή της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Αλλοι πάλι εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί κάνοντας λόγο για μείωση του ευρωεπιτοκίου στο 3%, με τη λογική ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Εκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έχει συγκαλέσει για σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Ν.Κορέας, όπου πιθανότατα να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας έχασε το ένα-πέμπτο της αξίας της την προηγούμενη εβδομάδα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |