Monday, October 27, 2008

Ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου Paulson

Ξεκινά η εφαρμογή του σχεδίου Paulson


Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου ύψους 700 δισ. δολαρίων που έχει καταρτίσει ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson, καθώς σιγά-σιγά ανακοινώνεται ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ έγινε γνωστό πως οι εννέα μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα λάβουν εντός της εβδομάδας κεφάλαια ύψους 125 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, David Nason, ανακοίνωσε πως εννέα αμερικανικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από αυτή την εβδομάδα 125 δισ. δολάρια από το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του νόμου για το "πακέτο" διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ο Nason δήλωσε στο CNBC πως οι συμφωνίες με τις 9 τράπεζες υπεγράφησαν το βράδυ της Κυριακής. Οι εννέα τράπεζες αναμένεται να λάβουν το συνδυασμένο ποσό των 125 δισ. δολαρίων από το υπουργείο Οικονομίας, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Τα εν λόγω κεφάλαια εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο του υπουργείου, βάσει του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν έως και 250 δισ. δολάρια, στην προσπάθεια του να αναζωπυρώσει το δανεισμό, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν "παγώσει".

Πέραν όμως, των μεγάλων τραπεζών, σιγά-σιγά έρχονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Την Παρασκευή, έγινε γνωστό πως η PNC Financial θα λάβει το ποσό των 7,7 δισ. δολαρίων, μέσα στο σαββατοκύριακο η Capital One ανακοίνωσε πως θα λάβει 3,55 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση. Σειρά είχαν σήμερα η Huntington Bancshares, στην οποία το ΥΠΟΙΚ θα επενδύσει 1,4 δισ. δολάρια, η Keycorp -που θα λάβει 2,5 δισ. δολάρια-, η Northern Trust, η Suntrust (με 3,5 δισ. δολάρια από το ΥΠΟΙΚ) και η Fifth Third, στην οποία η κυβέρνηση θα παρέχει 3,4 δισ. δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 14 Νοεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο σχέδιο Paulson. Το υπουργείο σχεδιάζει να διαθέσει το ποσό των 250 δισ. δολαρίων έως το τέλος του έτους. Τα εν λόγω κεφάλαια υπάγονται στο αμερικανικό "σχέδιο διάσωσης" ύψους 700 δισ. δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί στην απόκτηση παγίων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |